Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Z klidného syna se stalo agresivní zvíře. Mohl za to streptokok

6. července 2019 | 06:00

Během pár dnů se z hodného, klidného a usměvavého chlapce stalo agresivní, zuřivé zvíře. Nešťastní rodiče nevěděli, co si počít. Za nezvyklé chování a záchvaty paniky mohla přitom neuropsychiatrická porucha ve spojitosti se streptokokovou infekcí. 

Carrie Minton je matka tří dětí. Když její nejstarší syn Maxwell (7) měl vysoké horečky, jeho pediatr mu diagnostikoval zápal plic. Této nemoci neunikl bohužel ani mladší bratr Liam (6), který měl také problémy s dýcháním. Oba kluci dostali silná antibiotika, ta začala působit během pár dnů. "Až na to, že byli více unavení, se mi kluci zdáli vyléčení. Názor jsem ale změnila pár dní potom, co si Maxwell vzal poslední pilulku."

Když se sedmiletý chlapec vrátil ze školy, chtěl mít zhasnutá světla, klid a ticho. Později začal plakat a měl panické záchvaty. Záchvaty paniky se postupně proměnily v agresivitu a zuřivost. Maxwella rozhodily věci, které s ním dříve nic nedělaly. Carrie tvrdí, že nejhorší byla scéna kvůli zmrzlině, kterou mu odmítla koupit. "Měnil se mi před očima! V obličeji měl zlý výraz a pěnu u pusy. Bála jsem se, aby neublížil sobě, ale ani nikomu jinému."

Lékaři na chlapci ale nic neobvyklého neshledali. Stejné příznaky začínal mít už ale i jeho mladší bratr Liam. Díky tomu, co Carrie našla na internetu, navedla lékaře k tomu, aby chlapcům udělali testy na neuropsychiatrickou poruchu spojenou se streptokokovou infekcí. Právě tato infekce totiž byla u kluků zodpovědná za prodělaný zápal plic...

 

U obou chlapců se tato diagnóza potvrdila a byla jim nasazena adekvátní léčba. "Ani teď nejsou kluci stoprocentně v pořádku. Liam má občas náznaky deprese a Maxwell má neustále příznaky hyperaktivity. Musím jim hlídat množství cukru i bílkovin a jedí jen bezlepkovou stravu. Většinu času už jsou to ale naštěstí zas mí milovaní chlapečci," dodala nakonec Carrie.

Autor: Adéla Ondroušková