Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Retro: V USA běžné věci, v SSSR luxus. Tak vypadala výstava se zbožím ze Západu

Fotografie
29. dubna 2018 | 06:00

Studená válka mezi Amerikou a Sovětským svazem byla jedním z velmi nepříjemných a tíživých vyústění skutečností po porážce Německa za druhé světové války. Východ, v rámci své propagandy, kritizoval Západ – a naopak. V roce 1959 se ale v Moskvě konala výstava amerického způsobu života. Podívejte se na retro fotografie z té doby, které nám dnes již připadají jen těžko uvěřitelné.

V roce 1959 nabírala studená válka mezi západním a východním světem na obrátkách. V Sovětském svazu je vše "západní" špatné a zakázané a o tom, jak se tam žije, se prakticky nemluví. V tomto roce ovšem dochází také k mírnému uvolnění a za přítomnosti sovětského vůdce Chruščova a viceprezidenta USA Nixona je v Moskvě otevřena Americká národní výstava.

Tato výstava nebyla ničím jiným než součástí politického zápasu. Obě mocnosti povytáhly oponu a chtěly lidem z opačné strany vychválit svůj způsob života. Běžní občané SSSR tak měli poprvé možnost vidět na vlastní oči, jak se žije na Západě. A nestačili se divit.



Součástí expozice byla mimo jiné i ukázka americké kuchyně se všemi moderními spotřebiči, kde se zastavili i Nixon a Chruščov. A mezi oběma státníky se rozpoutala divoká diskuse. „Vy Američané očekáváte, že sovětští lidé budou tímto ohromeni. Není to tak. Všechny tyto věci máme v našich nových bytech,“ chlubil se Chruščov a dále tvrdil: „Sověti předběhli USA ve všem, máme i barevné televize!“

Aby SSSR svou domnělou převahu ukázal, uspořádal souběžně s americkou expozicí i ukázky svých vlastních výdobytků. K vidění byly například automobil Čajka a velké množství propagandistických plakátů. Ať už Rusové Američany ve všem předběhli nebo ne, výstava v Moskvě vzbudila velký zájem a podívat se na „americký způsob života“ přišlo obrovské množství návštěvníků. Podívejte se do galerie:

Další zajímavé fotogalerie najdete ZDE na webu Reflex.cz >>>

Autor: pos, Reflex.cz