Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Královské dítě nás nezajímá, nezabíjejte malého Alfieho! Bouří se Britové na internetu

Video se připravuje ...
Záběry Alfieho z nemocnice
VIDEO: Youtube
23. dubna 2018 | 15:06

Přestože svět žije narozením dalšího královského potomka, Britové řeší úplně jinou kauzu. Malý Alfie Evans, kterému by za měsíc měly být teprve dva roky, je už přes rok připoután na lůžko a o jeho životní funkce se starají přístroje. Odehrává se tu bitva mezi jeho rodiči, zdravotníky a anglickými zákony. Kdo ji vyhraje?

Soud odsoudil Alfieho Evanse k odpojení od přístrojů i přes nesouhlas rodičů již v únoru tohoto roku. Jako důvod soudy uvedly špatný zdravotní stav dítěte. Alfieho diagnóza nebyla stoprocentně potvrzena, ale největší podezření mají doktoři na syndrom mitochondriálního vyčerpání, a to v té nejtěžší formě. V současné době na tuto nemoc neexistuje léčba, ale jisté léky prokázaly zlepšení.

Alfieho rodiče – oba dvacetiletí – Tom Evans a Kate James se odvolali již k několika soudům a snaží se, co jim síly stačí, zabránit tomu, aby byl jejich syn odpojen z přístrojů. Bohužel dnešek by měl rozhodnout, jelikož vypnutí přístrojů bylo plánováno na 23. dubna 2018.

Rodiče zažádali o odklad eutanazie, ten byl ale zamítnut. Právě kvůli tomu, že je celá kauza tak bedlivě sledována, lidé chtějí vědět, jak dopadne osud celé liverpoolské rodiny, a to, že Kate právě porodila třetího potomka, Británii příliš nepomáhá.

Sociální sítě se plní komentáři od britských občanů, aby média přestala sledovat narození královského miminka a věnovala se důležitějšímu tématu: záchraně malého Alfieho. Přijde jim nelidské ho odpojit od přístrojů a nechat zemřít a označují toto chování za vraždu. Méně početné hlasy ovšem říkají, že žít na přístrojích v podobném stavu je utrpení a že by smrt byla pro chlapečka i pro jeho rodiče vysvobozením. Je možné, že narození malého princátka paradoxně zoufalé rodině nakonec pomůže?