Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pětiletá autistická holčička maluje jako Monet

14. října 2014 | 06:00

Ještě jí nebylo ani šest a navíc trpí autismem, ale její portrét a dílo zdobily titulní strany strany prestižích médií. Rozkošná malá Britka Iris Grace maluje nádherné obrazy, které trochu připomínají slavného impresionistu Moneta. Je bezesporu geniální malířkou, ačkoli s okolím toho moc nemluví. Tedy s lidmi. Protože se svou kočkou Thulou si prý povídá celé hodiny.

Od roku 2011, kdy jí byl diagnostikován autismus, udělala Iris velké pokroky a to nejen v malování. Dříve nebyla schopná komunikovat, vyhýbala se očnímu kontaktu, neuměla s hrát ani s rodiči, natož s ostatními dětmi. Dnes se už směje, mluví s rodiči a dokonce se ráda mazlí.

Pětiletá autistická malířka Iris Grase dobývá svět.
Autor: irisgracepainting.com
Malování léčí

Malovat začala během terapie, která ji měla pomoci učit se mluvit a komunikovat s lidmi. Tehdy si její rodiče všimli, že je extrémně talentovaná. “Jsme její rodiče, proto nám připadá úžasné všechno, co dělá, ale začalo nám to říkat stále více lidí,” říká její otec.

Rozhodli se ji tedy v malování podporovat a její obrazy vystavili na internetu.

Záhy byli zaplaveni dotazy na možnost jejich koupě. Dnes vydávají pohlednice a kalendáře s obrázky své dcery a její obrazy lze zakoupit v aukci za ceny kolem 200 amerických dolarů. Výtěžek jde na konto Iris, z něhož rodina dceři platí osobní asistentku a nejrůznější druhy terapie. Ta nese výsledky, ve svých pěti letech Iris konečně začíná mluvit a komunikovat s okolím.

Iris Grace
Autor: irisgracepainting.com
Malá virtuoska

Nedávno si zamilovala také housle. Učí se na ně sama hrát a nedá je z ruky.

Rodiče i terapeuti jsou z její nové záliby nadšeni, protože autistické děti mívají tendenci zaměřit se jen na jednu činnost, kterou dokola opakují. To, že k malování a kočce přibyl ještě zájem o hudbu, je tak znamením, že se Irisin stav zlepšuje. Kdo ví, jaký další talent v sobě ještě objeví.

 

Iris - A Portrait of an Artist from Rupert Ward-Lewis on Vimeo.