Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Příběh čtenářky Pavlíny: Manžel mě vyměnil za mou mladší sestru

Moje mladší sestra mě nahradila v loži otce mých dětí.
16. září 2014 | 06:00

Její sestra Monika se narodila, když bylo dnes sedmačtyřicetileté Pavlíně třináct. O pět let později je po dlouhé nemoci opustila matka, takže zůstaly jen s tatínkem. Pavlína tak sestru v podstatě vychovala. Když se jí po čtyřicítce rozpadlo manželství nikoho ani ve snu nenapadlo, že ji v ex-manželově domě nahradí právě Monika.

Pavlína se rozváděla po 18 letech manželství, důvodem byly manželovy opakované nevěry. Synovi bylo již 17, takže opatrovnictví nemělo na jeden rok smysl řešit, byl už dospělý. Ale u dcery, které bylo šest, si manžel vymohl střídavou péči. Pavlína nebyla nadšená, jako učitelka na základní škole měla dost zkušeností s tím, jak s dětmi střídavá péče umí zamávat. Obzvláště, mají-li rodiče ne zrovna ideální vztahy. Což byl jejich případ. Nakonec však souhlasila, aby ukončila vleklý rozvod, který psychicky vyčerpával ji i děti.

Sestra nebo matka?

Sestra Monika stála celou dobu po jejím boku. Ostatně jejich vztah se blížil spíše vztahu mezi matkou a dcerou, než sesterskému. „Monika byla a je tak trochu velké dítě. Není vysloveně postižená, ale vždycky byla trochu pomalejší a žila si ve svém světě,“ vysvětluje Pavlína. Na rozdíl od zbytku rodiny, ve které jsou všichni vysokoškoláci, Monika se vyučila zahradnicí a pracovala v květinářství. „V době, kdy jsem se rozváděla, byla akorát tak ve věku, kdy začala uvažovat o vážném vztahu,“ vzpomíná Pavlína s tím, že by ji ani ve snu nenapadlo, že pokukuje po jejím v té době budoucím ex-manželem.

Rozvod a svatba
Autor: Shutterstock
Teta nebo macecha?

Zatímco Pavlína vyklidila po rozvodovém vypořádání jejich rodinný dům, který tchyně již před drahným časem převedla na svého syna, Monika v něm začínala být jako doma. „Vždycky to s mými dětmi uměla, hlavně s malou, ale co bylo fascinující, jak si obtočila kolem prstu mou tchyni. Zatímco já s ní vedla od první chvíle válku a ona na mě nenechala nit suchou, Monika pro ní byla dokonalá,“ vzpomíná. „Musím přiznat, že zjištění, že Monika nechodí do domu mého ex jako teta našich dětí, ale jeho milenka, mi vyrazilo dech,“ vypráví. „A to nejen jako ženě, ale i jako v podstatě matce. Rozhodně bych Monice přála lepšího muže, než je můj ex,“ vysvětluje. Vrcholem prý bylo, když se děti z poslední návštěvy vrátily úplně zaražené s tím, že si tatínek tetu Moniku vzal.

Švagr zní lépe než bývalý manžel

"Na svatbu nás sice nepozvali, ale i tak jsme to s mým dnes už dospělým synem zapili.“ Děti prý mají sice trochu hokej v tom, zda mají Monice říkat teto nebo macecho, ale Pavlína má prý jasno. „Až se potkáme u soudu, kde žádám o zrušení střídavé péče o dceru, která má z manželových milostných eskapád psychické problémy, budu ho oslovovat švagře. Třeba soudu dojde, že v tomhle citovém blázinci je střídavá péče nesmysl.“