Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Příběh čtenářky: Můj milenec je mladší než moje dcery. Vadí mi, že se fláká

Zamilovala jsem se do svého přítele při studiu němčiny v jazykové škole
1. září 2014 | 06:00

Paní Hana se odhodlala sepsat svůj životní příběh ze dvou důvodů - jednak chce ostatním ženám zvednout sebevědomí a poradit jim, ať se při cestě za svým štěstím nebojí odsouzení okolí nebo dokonce vlastní rodiny. A za druhé? Ráda by vzkázala také to, že člověk se nemá snažit nikoho předělávat a brát ho takového, jaký je. I kdyby to byl třeba lenoch jako její osmadvacetiletý milenec. 

Naše čtenářka byla už spoustu let rozvedená a krom občasného krátkodobého vztahu plynul její život poklidně - většinu času jí zabírala práce vedoucí knihovny nebo péče o dvě malé a posléze dospívající dcery. Když obě chodily na gymnázium, rozhodla se, že se konečně začne víc věnovat také sama sobě. 

A tak na řadu přišly kurzy orientálního tance, dálkové studium na soukromé univerzitě, cestování a také neustále zlepšování v cizích jazycích, které Hanu vždycky bavily. Mezitím tím obě dcery dospěly, začaly samy studovat vysokou školu a stále více času trávily se svými partnery. Dneska je jedné devětadvacet, druhé jednatřicet a jsou dávno samostatné. 

Dcery se mohly zbláznit, když to zjistily

"Do života si moc mluvit nenechají. Ale mně dělaly strašné scény, když prasklo, že mám mladého milence a že se tím nijak netajím," píše čtenářka, kterou v jejich padesáti letech tenhle vztah baví už třetím rokem. Že je neperspektivní? "To neřeším - celý život jsem plánovala a neustále počítala, abych vyšla. Se vším, s penězi, s časem, aby bylo všechno včas, aby dětem nic nechybělo. To už teď řešit nemusím a tak si užívám nezodpovědnosti, na kterou jsem ve dvaceti neměla čas," líčí Hana, která v té době měla už dvě malé děti. 

A ty jsou dneska z její lásky tak trochu v šoku. Nejdříve udělaly své matce scénu, následovalo kázání o tom, že se takový vztah vlastně ani nesluší a pak doufaly, že mladíka láska k jeho matce přejde. Zatím to tak však nevypadá, Hana s mladíkem mají podobné zájmy a rozumí si i v sexu. 

"Můj přítel je mladší než jejich partneři, takže na rodinných setkáních to trochu drhne a tak už je nikdo nevyhledává," připouští čtenářka, ale vlastně toho nijak zvlášť nelituje. S dcerami se proto radši vítá jen tak, například ve městě na kafe nebo je pozve domů na oběd. Bydlí sama, milence k sobě zve jen občas. "Upřímně řečeno, je dost možné, že občas si k sobě domů pozve nějakou mladou holku - může mě to mrzet, ale mám mu to zakázat? Já mu taky neslibuju lásku na věky věků a věrnost až za hrob," přiznává Hana, že se na srazu se spolužáky s gymnázia přes noc zdržela v hotelu se svou někdejší láskou. 

Má rád pohodlí a taky se mu nechce moc pracovat

Autor: profimedia.cz
Hana také podle svých slov počítá s tím, že její mladý milý Honza jednou zatouží po rodině a po ženě odpovídajícího věku, ale zatím to na to moc nevypadá. A to je vlastně paradoxně to jediné, co na něm Haně vadí. 

"Chová se vlastně spíš jako středoškolák než jako člověk, který po mnoha letech konečně dokončuje vysokou školu," popisuje svého mladého milence. Ten nemá problém s tím, žecelou noc hraje nějakou hru na počítači a následující den prospí. A tak podobně. 

Žije z peněz, které si vydělá coby copywriter a správce webů a to mu na jeho nároky bohatě stačí - Haně nevadí, že si svoje vydání platí sama, rozhodně však nic nehradí za něj. To je její zásada.

Říká ovšem, že kdyby si takového lenocha přivedly domů její dcery, asi by jim k tomu řekla své, protože by pochybovala tom, že s takovým člověkem se dá založit rodina. Jenže nic takového ona rozhodně neplánuje.