Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Čtenářka Julie: Snědla placentu, aby neměla poporodní depresi

Mladá žena si nechala za tři tisíce korun vyrobit pilulky z placenty
27. července 2014 | 06:00

Tahle třicetiletá žena není podle všeho žádná alternativní nadšenkyně, která se stravuje kořínky, rodí na mezi a své dítě kojí do pěti. Ale s postupujícími roky se víc a víc zajímá o to, co jí a jejímu zdraví a psychice svědčí - zejména proto, že se zhruba od dvaceti lečí s depresí a chce, aby projevy téhle nemoci byly co nejmenší. Když otěhotněla, věděla, že léky bude nejspíše muset vysadit a obávala se toho, že až porodí, vypukne u ní poporodní deprese. Proto se po dlouhém rozvažování rozhodla, že sní svou placentu. 

„Věděla jsem však, že rozhodně nedokážu placentu sníst syrovou, ačkoli to je také možnost a některé ženy to dělají – stačí samozřejmě malý kousek,“ napsala nám čtenářka ve svém dopise. Začala proto hledat jiný způsob, jak do sebe tenhle biologický materiál nabitý přirozenými hormony a dalšími zdraví prospěšnými látkami dostat

O tom, že to chce udělat, totiž nepochybovala. Na nápad ji přivedla kamarádka, která žije na Britských ostrov, kde je takové zacházení s placentou stále populárnější. Julii poslala několik odkazů a těhotná žena se dala do jejich studia. „Ukázalo se, že porodní asistentky ženám často připravují a doporučují šlehaný ovocný nápoj, do kterého se dává banán, bobulové ovoce a kousek placenty – tvrdí přitom, že placenta v tomto případě nemá žádnou chuť,“ popsala Julie nejjednodušší možnost, kterou zavrhla jako pro ni nepřijatelnou.

Placenta na cibulce? Děkuji, nechci

Autor: Shutterstock.com
Stejně zavrhla i nápad, že by si placentu s manželem prostě udělal k jídlu jako jakékoli jiné maso. „On sice tvrdil, že by to přece nebylo jiné než játra na cibulce, na webu jsem dokonce našla osvědčené recepty, ale zvedal se mi žaludek už jen z té představy,“ popisuje žena, kterou nadchlo, když zjistila, že se z placenty dají udělat i podstatně přijatelnější výrobky. Například tinktura nebo tabletky. Dlouho to však vypadalo, že pouze v zahraničí, což nebylo kvůli potřebě rychlého zpracování možné. 

Řešení? Tabletky a tinktura za 3500 korun

Autor: Shutterstock.com
Pak se na ni však usmálo štěstí, protože přes porodní asistentku, k níž chodila na kurz přípravy k porodu, zjistila, že tabletky si může nechat vyrobit i v Česku. Dostala kontakt na jejich výrobce, ověřila si, že placentu zpracovává citlivě, aby se nezničily její hormonální a vitamínové zásoby a rozhodla se, že tohle jí za těch několik tisíc korun stojí.

„Za zhruba tři a půl tisíce korun jsem si objednala placentové kapsle a navíc tinkturu z placenty, přičemž zejména množství tabletek se řídí podle toho, jak je vlastní placenta velká," popsala své konečné rozhodnutí, na němž se s manželem jednoznačně shodli. Asi si taky snáze dokázal představit, že si případně dá placentovou tabletku na místo toho, aby ochutnal nějaký podivně vypadající koktejl. 

Placentou proti emocionální nestabilitě

Autor: Shutterstock.com
Pilulky se vyrábějí pomocí metody tradiční čínské medicíny, ty jsou sušené, nebo lze zvolit syrové (silnější, ale účinnější - pro ty se rozhodla Julie) a užívají se hned po porodu. Tinktura se dá uchovávat neomezeně dlouho a hodí se zejména v době, kdy je žena emocionálně vyčerpaná, včetně například premenstruační tenze. 

SVé rozhodnutí si třicetiletá čtenářka nemůže vynachválit. Neví, jak by vypadalo například její šestinedělí bez pilulek z placenty, ale věří tomu, že skvělé vyrovnaná byla právě díky své placentě. 

A co je vlastně na placentě a výrobcích z ní tak úžasného? Obsahuje velké množství hormonů, jako je oxytocin, dále v ní jsou vitamíny E a B6, hojně železa a také kmenové buňky. Díky tomu dokáže posílit fyzické i psychické zdraví ženy vyčerpané porodem.