Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Děsivé! Zhubla 65 kilo poté, co se málem zadusila vlastním tukem

3. března 2014 | 06:00

Každý si musí najít tu správnou motivaci, pokud chce být v boji s nadváhou úspěšný. Morbidně obézní mladá žena však musela téměř zemřít, aby se z ní nakonec stala pohledná a štíhlá kráska. Jak to Jo Sleet (38) dokázala?

Její život byl v ohrožení. Ve spánku osmatřicetiletá Britka přestávala dýchat, často i třikrát až pětkrát za hodinu. Upozornila ji na to vlastní matka, u které strávila noc. O dceru měla velký strach. Donutila jí proto navštívit lékaře.

Odborníci pak po sérii vyšetření diagnostikovali Jo nemoc s názvem spánková apnoe, která se poruchami dýchání ve spánku projevuje. K nejvýznamnějším rizikovým faktorům jejího vzniku patří právě obezita.

Když se mladá maminka dozvěděla, že může zemřít, rozhodla se jednat. "Lékař mi řekl, že musím zhubnout, jinak mě to prý může stát život," vzpomíná Jo, které v nemocnici doporučili spát s kyslíkovou maskou. "Jenže já jí na obličeji prostě nesnesla," dodává.

Jo Sleet
Autor: profimedia.cz

Tehdy si ale Jo uvědomila, že pokud nechce, aby její desetiletá dcera Molly ztratila matku, musí se svojí nadváhou rychle něco udělat. Požádala proto dceru, aby jí vyfotila v plavkách a tuhle fotku vyvěsila na Facebook.

"Říkala jsem si, že když se všichni dozvědí o mém plánu zhubnout, bude méně pravděpodobné, že se mi to nepodaří. Byla by to totiž hrozná ostuda, kdybych to nedokázala," vysvětluje důvody svého rozhodnutí Jo.

Přestala si nosit oblíbené kari z rychlého občerstvení, z jídelníčku vyřadila koláčky a toasty, kolu nahradila vodou. A za necelý rok dokázala shodit neuvěřitelných pětašedesát kilogramů.

Je tak živoucím důkazem toho, že často stačí jen upravit jídelníček a kila se doslova "rozplynou" jako pára nad hrncem.

Jo Sleet
Autor: profimedia.cz