Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Skutečný příběh čtenářky: Pohřbila matku a pak ji našla živou

Čtenářka Zdeňka si myslela, že jí zemřela maminka. O několik chvil později zjistila, že je to omyl.
5. října 2013 | 06:00

Paní Zdeňka má se svojí maminkou Marií hezký vztah. V posledních letech se o ni stará skoro každý den, protože jednaosmdesátiletá paní už má přece jen nějaké ty nemoci a nemůže na nohy.

Před pár týdny se mamince udělalo špatně, cítila se slabá a špatně se jí dýchalo, a tak jí Zdeňka celá vyděšená v noci volala sanitku. Lékař z pohotovosti naměřil staré paní vysoký tlak a doporučil převoz do nemocnice.

Odvoz do nemocnice

Rychle jsem jí do tašky sbalila pár věcí a nasedla s maminkou do sanitky. Doktor na oddělení mi po vstupním vyšetření doporučil, abych u nich maminku raději pár dnů nechala na pozorování, aby se nic nezanedbalo,“ vzpomíná Zdeňka. Hned ráno dobalila župan a hygienické potřeby, dole v obchodě koupila pár dobrot, které má maminka ráda, a pospíchala za ní do nemocnice.

Maminka zemřela

Ve vrátnici se zeptala, kde matku najde a utíkala rovnou za ní. Výtahem se vyvezla do třetího patra a pokoj našla hned vedle. „Zaklepala jsem, ale nikdo se neozval, tak jsem pootevřela dveře a nakoukla do pokoje,“ vzpomíná Zdeňka. Na posteli u okna seděla starší paní, druhá postel byla čistě povlečená, ale nikdo na ní neležel. „Hledám paní Marii Němečkovou,“ vyhrkla Zdeňka místo pozdravu. „Ráno umřela, před chvílí ji odvezli, asi byste se měla zastavit u sestřiček,“ řekla jí soustrastně pacientka. V tu chvíli cítila Zdeňka, jak se s ní zatočil svět, na chvíli se musela posadit na postel.

...
Autor: Shutterstock

Umřela? Vždyť jí bylo včera jen trochu špatně, to přece nemůže být pravda,“ snažila se přesvědčit neznámou paní i sama sebe. Pak se pomalu zvedla a vyšla na chodbu. Jak našla sesternu, si dodnes nepamatuje.

Hledáte paní Němečkovou, a kdo vůbec jste?“ zeptala se jí věcně sestra. „Dcera, v noci jsem k vám maminku přivezla.“ „Tak to je mi líto, vaše matka dnes ráno umřela, ale vzhledem k jejímu stavu jste s tím přece musela počítat.“ Zdeňka nic nechápala. S čím měla počítat, vždyť mamince nikdy nic nebylo…?

Nová rodina?

Než stihla poskládat myšlenky, už pro ni měla staniční další informaci. „Venku sedí vaše sestra s rodinou, tak si tam dojděte.“ Sestra s rodinou? Nikdy přece žádnou sestru neměla, jenom bratra Standu, nebo jí snad matka něco celý život tajila? Jako ve snu vyšla na chodbu a tam uviděla paní středních let se dvěma dětmi a starším mužem.

...
Autor: Shutterstock

Vy jste dcera paní Marie Němečkové?“ zeptala se nesměle neznámé paní. „No jistě, a vy jste kdo?“ podivila se žena. „Já jsem taky její dcera,“ řekla tiše Zdeňka, kolena se jí podlomila a spíš upadla než si sedla na lavici. Cizí rodina si ji beze slova podezřívavě prohlížela, to nemohla Zdeňka vydržet. Zvedla se, z kabelky vylovila mobil a vytočila bratrovo číslo. „Přijeď hned do nemocnice, maminka umřela,“ sdělila Standovi.

Šťastný konec

Ten dorazil téměř v rekordním čase a bral schody po dvou. „Maminka leží v jiném patře a neumřela, měly tu dvě pacientky se stejným jménem a příjmením,“ usmál se na Zdeňku a objal ji. Za pár minut už oba seděli na posteli s maminkou Marií a objímali se. „Za pár dnů maminku pustili domů a všechno jsme to její znovuzrození oslavili.

Autor: ot