Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Příběh vyděšené čtenářky Pavlíny (25): Sestra má rakovinu, mě hrozí taky!

Jedna se sester onemocněla rakovinou, proto se ta druhá rozhodla k odstranění prsou.
26. října 2013 | 06:00

Pětadvacetileté sestry Pavlína a Simona jsou jednovaječná dvojčata. Před rokem Pavlíne odstranili z prsu zhoubný nádor. Podobné riziko hrozí i o půl hodiny mladší Simoně. Ta se rozhoduje pro radikální řešení jako Angelina Jolie.

Mladé sestry žijí v harmonické a zdravé rodině a ani jeden z příbuzných nikdy předtím neměl nádorové onemocnění. I proto byl pro Pavlínu šok, když si při koupání našla v pravém horní části ňadra bulku. Nejdřív se utěšovala, že to nic není, ale doktoři ji naději sebrali.

Lékař mi dokonce sdělil, že nádor je poměrně agresivní, a že v můj prospěch nehraje ani věk. Prso i uzliny mi odstranily, pak následovala chemoterapie a teď se všichni modlíme, abych už byla zdravá. Ségra mě ohromně podržela, ale i ona musela hned na vyšetření, stejně jako mamka. Obě byly naštěstí v pořádku,“ vypráví svůj příběh Pavlína.

...
Autor: Shutterstock

Rodinná porada

Vzhledem k tomu, že rakovina prsní žlázy je do jisté míry genetická záležitost, začaly se Simona s matkou domlouvat na tom, jak budou postupovat ony. „Mamince bude šedesát a rozhodla se, že bude pravidelně docházet na kontroly – dvakrát ročně na ultrazvuk a jednou za dva roky na mamograf. Simča nejdřív uvažovala úplně stejně. S mamkou se vždycky objednaly na vyšetření společně, aby se navzájem podržely, měly z toho pokaždé šílenou hrůzu,“ pokračuje Pavlína.

Po ablaci (uříznutí) prsu zatím nosí něco jako protézu, ale v příštím roce jí ňadro budou rekonstruovat. O odstranění i druhého prsa vůbec neuvažuje. „Na to to byl příliš děsivý zážitek,“ říká. Její dvojče Simona se ale rozhodla jinak…

...
Autor: profimedia.cz

Rozhodla Angelina

Zanedlouho se rodina doslechla z médií o tom, jak si slavná americká herečka Angelina Jolie nechala odstranit obě prsa kvůli genetické zátěži – na rakovinu zemřela její matka i teta.

Když jsme to četly, rozhodla jsem se, že si v Německu, kde máme příbuzné, nechám vyšetřit krev na přítomnost genu, který nádor způsobuje. Přemlouvala jsem i maminku, ale té se do toho opravdu nechtělo. Můj výsledek nedopadl dobře. Tak jsem se rovnou, po konzultaci i s německým specialistou, rozhodla pro oboustrannou preventivní ablaci. Asi by mě to nenapadlo, kdyby s tím herečka nepřišla a nemluvilo se o tom ve všech médiích. Rozhodla jsem se vzít svůj osud do vlastních rukou“ dodává s kuráží Simona.

Prý přesně ví, co ji čeká. „Odvahu mi dodává celá rodina. Když to dobře dopadne, chci o operaci přemluvit i mamku a Pavlínku. Vždyť nádor se jí prý může objevit i ve druhém prsu,“ dodává Simona.

Autor: rie