Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Šestileté dívce amputovali ruku, za několik hodin jí dostala zpět

11. srpna 2013 | 08:00

Bethany Evans (6) si za svůj krátký život prožila opravdu neskutečné věci. Díky vzácné rakovině kostí a tkání jí byla amputována ruka, aby jí ji následně mohli lékaři opět přišít.

Když byl malé holčičce v lednu loňského roku diagnostikován Ewingův sarkom, což je velice vzácné onkologické onemocnění kostí a tkání, které postihuje převážně děti a teenagery, podstoupila nejprve chemoterapii a radioterapii.

Bethan Evans s maminkou Lynne.
Autor: Profimedia.cz
Chemoterapie nepomohla

Léčba ale nádor, který v průměru měřil 17 centimetrů, jen zmenšila, nikoliv zlikvidovala, a tak byla dívenka po půl roce hospitalizována, aby jí byla provedena náročná operace. „Nikdy nebyla nemocná a najednou jí před Vánoci diagnostikovali rakovinu. Bylo to opravdu hrozné, najednou se jí objevila vyrážka a dostala teplotu. Nic nepomohlo a moje holčička byla 6 týdnů doma a nemohla vůbec nic dělat, než lékaři přišli na to, co jí je,“ popisuje nemoc matka Lynne (37).

Osmihodinová operace dopadla dobře

Malá Bethany podstoupila v loňském roce osmihodinovou náročnou operaci, při které na chvíli přišla o svou levou ruku. Lékaři v rameni amputovanou ruku převezli do tři míle vzdálené nemocnice, kde z ní za pomoci velmi vysoké dávky záření odstranili nádor velikosti golfového míčku. Tým deseti lékařů pak malé pacientce zase ruku přišil. „Když nám lékaři řekli, že dceři amputují ruku a zase jí ji přišijí zpět, byli jsme v šoku. Sdělili nám ale, že je to jediný způsob, jak naše dítě zachránit, a tak jsme museli souhlasit.“

Rehabilitace jí vracejí do života

Bethanina operace byla úspěšná a dívenka se po ní zdárně zotavuje. Přestože díky operaci je hybnost její ruky snížena o asi 30% a kosti v horní části ruky nebudou schopny růstu, takže bude nutné provést ještě několik operacím, dokud nepřestane v dospělosti růst, může se dívka díky rehabilitacím vrátit do normálního života.

Bethan Evans si se sestrou harje na nemocnici.
Autor: Profimedia.cz
Chce být zdravotní sestřičkou

Holčička, která se úspěšně zotavuje z nemoci se svým hendikepem a obrovskou jizvou na paži netrápí a už ví, čím chce být, až bude velká.  Přeje si být zdravotní sestřičkou a na toto povolání se začíná pilně připravovat, když si se svou starší sestrou hraje na nemocnici. V září se navíc chystá do školy a nemůže se prý svých spolužáků dočkat.