Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zázračné dítě: Pobyt v chladící tašce jí zachránil život

27. května 2013 | 06:00

Právě narozená Lily (nyní 3) musela být tři dny ve speciálním chladícím vaku - hrozilo totiž, že jí začne otékat mozek, což by vedlo k fatálním následkům…

Místo radosti a nadšení Rebecca Hasler zažívala po porodu doslova chvíle beznaděje. Ve třicátém šestém týdnu těhotenství ji totiž byla diagnostikována preeklampsie. Tato závažná choroba způsobuje křeče během těhotenství a vyznačuje se zvýšeným krevním tlakem a přítomností bílkovin v moči. Vše pak může vést k změnám ve vývoji placenty a následně i plodu. „Tušila jsem, že s dítětem něco není v pořádku, necítila jsem skoro žádné její pohyby,“ vzpomíná Rebecca. Lékaři se proto rozhodli pro uměle vyvolaný porod.

Lily Cracknell
Autor: profimedia.cz
Dcera vůbec nedýchala

Pak ale přišla další rána, její dcera Lily totiž po porodu vůbec nedýchala. „Nebrečela jako všechna ostatní miminka, okamžitě jsem začala panikařit,“ říká Rebecca. Novorozeně bylo okamžitě převezeno na jednotku intenzivní péče a trvalo třicet minut, než se poprvé nadechla!

Ochlazení jí zachránilo život

Tým lékařů měl obavy, že kvůli jejímu stavu by se jí mohl začít přehřívat a otékat mozek, což by pak způsobilo jeho vážné poškození. Rozhodli se proto pro metodu celotělového podchlazení - umístili ji do speciálního chladícího vaku, kde musela strávit tři dny a její teplota se pak pohybovala okolo 35 stupňů. „Byli jsme vystrašeni, když jsme se dozvěděli, že se musí její tělo podchladit. Byla to ale její jediná šance na přežití,“ vzpomíná Rebecca.

Lily ještě jako batole
Autor: Facebook.com
Šťastný konec

Poprvé si Lily mohli její blízcí pochovat až několik dnů po léčbě. „Držet ji v náručí byl úžasný pocit, bála jsem se, že se toho nedočkám,“ říká. Vše ale nakonec dobře dopadlo a o dva týdny později si ji už pyšní rodiče vezli domů. „Je opravdu zázrak, že Lily přežila a je nyní normální, zdravou a šťastnou holčičkou!“ Rebecca a její partner Nathan (22) se v současnosti těší dokonce už ze dvou dcer a lze jen těžko uvěřit, čím vším si malá Lily musela projít.

Autor: luh