Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dívka (9) potřebuje 15 000 kalorií denně! Přežívá jen díky oleji a šlehačce

22. června 2012 | 15:42

Její mozek odmítá přijímat živiny z běžné stravy. Hubeňoučká Amy Patterson (9) musí přijímat třikrát tolik tuku, než její vrstevníci. Ke každému jídlu navíc vypije tolik oleje, co normální člověk zhruba za celý den. Na vině je vzácná a nevyléčitelná genetická choroba.


Malá dívka ale i přes všechny strasti, zvládá chodit do školy a žít normální život. Její maminka Michelle a otec Allan (oba 44), musí pečlivě sledovat její jídelníček. Za den musí mít Amy šest jídel a dostat do sebe 14852 kalorií.

Amyiny problémy začaly, už když jí bylo osm týdnů. Tehdy se u ní projevily letargické záchvaty, typický projev této výjimečné choroby. O tři měsíce později, když ji matka kojila, měla další. „Věděli jsme, že něco není v pořádku a že to bude zřejmě něco s jídlem,“ říká Michelle.

„Stále byla úplně bez energie a my jsme nechápali proč. Nemohli jsme tušit, že jí krmíme špatným druhem potravin.“


Amy byla nakonec správně diagnostikována, pomocí lumbální punkce v jejích sedmi letech. Nemoc, která je způsobena vadným genem jednoho z rodičů znamená, že dívka nemůže transportovat glukózu tak efektivně, jak by potřebovala. Tím pádem má daleko méně energie, než ostatní.

Rodiče jsou na Amy pyšní. Bere svou dietu totiž opravdu vážně. „Když jí někdo ve škole nabídne třeba čokoládu, kterou miluje, vždy poděkuje a odmítne. Ví totiž, že obsahuje opravdu mnoho cukru, ze kterého by mohla mít záchvat. Amyino jídlo obsahuje prostě vždy jen olivový olej.

Pokud děláme polévku, musíme do ní přidat olej, pokud chceme udělat slaninu v troubě, topíme ji v oleji. Ale už jsme si na to zvykli. Obdivuji ji. Jednou jsem zkoušel jíst, to, co musí jíst ona, ale nezvládl jsem to,“ říká Allan.

Od té doby, co byla Amy diagnostikována a dodržuje extra tučnou dietu, neměla žádný záchvat. „Naše dcera bude muset na dietě zůstat celý život, pokud by tedy nebyl vynalezen lék, který by tuto nemoc nedokázal vyléčit.

Malá Amy Paterson (9) trpí genetickou chorobou. Může konzumovat jen velmi tučná jídla, jinak trpí letargckými záchvaty, které mohou vést až k smrti.
Autor: Profimedia.cz

Autor: ema, Klena