Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chlad mění ženě krev na želatinu

4. prosince 2010 | 10:36

Američanka Diana Dike (42) z Colorada trpí nesnesitelnými bolestmi, které jí způsobuje vzácné a nevyléčitelné onemocnění krve, jemuž se říká kryoglobulinemie. Když prochladne, její končetiny se promění v černé, nateklé pahýly. Ona si však nenaříká. Naopak. Žije aktivně, píše knihy pro děti a neúnavně objíždí celé Spojené státy, aby dodala odvahu jiným.

Stačí závan studeného vzduchu či šplouchanec ledové vody a na Dianiných rukou a nohou se začnou objevovat ošklivé černé otoky. Krev se jí totiž mění v jakési želé pokaždé, když její tělesná teplota klesne pod 37 stupňů Celsia.

Nemají lék

I když se pořádně oblékne, může se jí stát, že se dostaví záchvat, protože její tělo není schopné regulovat vlastní teplotu. Lékařům trvalo dva a půl roku, než se jim podařilo podivnou nemoc diagnostikovat.

„Máte kryoglobulinemii a není na to lék,“ oznámili jí. Diana se však chorobě, která ji kdykoliv může připravit o končetiny, nepoddala. „Můj manžel Paul stál při mně, když jsem byla na dně, a to mi znovu dalo naději,“ vypráví nemocná žena.

Dodává odvahu jiným

Vymyslela si speciální techniku koupání a plavání, která ji udrží v teple a zvýší krevní oběh. A na hrudi nosí neustále fenku Grace, která ji zahřívá. „Každý z nás má v tomto životě nějaký úkol: Můj úkol je povzbuzovat ostatní, aby neztráceli naději,“ říká Diane Dike, která založila neziskovou organizaci pomáhající zraněným lidem a zvířatům. Navštěvuje školy, nemocnice, vězení, aby všem sdělila své poselství: „Naději a odvahu!“

Co je kryoglobulinemie

Vyskytuje se mj. u pacientů s hepatitidou C. Jedná se o stav, kdy krev obsahuje velké množství kryoglobulinů – proteinů, které se při snížené teplotě přestávají rozpouštět. Kryoglobuliny se začínají srážet při tělesné teplotě nižší než 37 stupňů Celsia. Když se krev zahřeje, vracejí se do tekutého stavu.

Autor: INT, fik, apk