Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bojovník Péťa: Když jsem se narodil, vážil jsem 745 gramů!

11. října 2010 | 05:00

Kdyby se uděloval titul nejmladšího bojovníka, tak by ho určitě dostal Péťa Procházka. Ještě mu nejsou ani dva roky, a už se musel o své místo na tomto světě pořádně poprat. A teď bojuje o vaše hlasy v soutěži Nej Zlatíčka 2010.

Když se totiž své mamince Nadě Procházkové narodil, vážil neuvěřitelných 745 gramů a měřil 33 centimetrů. Tátovi se tak vešel do dlaní.

Příběh Nadi Procházkové začíná ale ještě dlouho před tím, než se malý Péťa narodil. „Když jsem se v roce 2004 vdávala, netušila jsem, co si na nás osud přichystal,“ začíná vyprávět Naďa. Krátce po svatbě mladá paní Procházková otěhotněla. Štěstí obou novomanželů mělo ale rychlý konec. „Začátkem roku 2005 jsem skončila ve vinohradské nemocnici, kde mi řekli, že se jedná o zamlklý potrat,“ říká se slzami v očích. Pár se ale rozhodl pro nový život v podobě změny bydliště. Novým domovem a nadějí měla být Praha. A povedlo se. „Jste těhotná,“ vyslechla od lékařů šťastná budoucí maminka.

I podruhé však Naďa zanedlouho potratila. „Byla mi zjištěna takzvaná FV-Leiden mutace, což je srážení krve neboli trombofilie,“ vysvětluje. „Otěhotněla jsem potřetí, ale žádné do třetice všeho dobrého se nekonalo,“ říká se slzami v očích.

Dva roky tak manželé žili s tím, že zestárnou sami. „Pak jsme pokusili štěstí naposledy,“ vzpomíná Naďa. A povedlo se!

Porodem jeho boj začal

Už v lednu bylo ale všechno jinak. Plod se přestal vyvíjet. Vše tak šlo ráz na ráz. Kluk musel ven. 23. ledna, tedy přesně o dva měsíce dříve, než se mělo miminko správně narodit, přišel Péťa na svět. Váhu a délku jeho tělíčka však dodnes lékaři nechápou… Měl pouhých 745 gramů a 33 centimetrů! Porodem však Péťův boj teprve začal. Měl před sebou dvě operace tříselné kýly a jednu kýly varlete. Po roce a osmi měsících si snad mohou manželé Procházkovi oddychnout. Doma mají zdravého chlapečka, který váží 7850 g a měří 77 cm.

V Ý Z V A:

Hledáme neobyčejné příběhy neobyčejných dětí!

Podělte se s námi o zajímavé příběhy vašich zlatíček.

Pište na adresu lenka.chvostova@blesk.cz nebo volejte na telefonní číslo 724 014 612.

Autor: Kateřina Kycltová, Kjak