Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Gisellka (3) a Claudinka (7) neví, kdo jim zabil maminku

12. října 2010 | 05:00

Maminku dvou malých dětí Janu Svobodovou (†27) někdo vloni zavraždil. Policie ani po více než roce neví, kdo a proč v bytě v Českém Těšíně zabíjel. Navíc před očima ani ne dvouleté dcery.

O obě dcery se starají druh a matka zavražděné. Prožívají nepopsatelnou bolest a prosí: „Pomozte vraha najít.“

„Nebýt malé Gisellky (3) a Claudinky (7), asi bych to nezvládl. Jana byla vzorná matka, skromná a fajn ženská. Moc mi chybí,“ řekl druh zavražděné ženy Vladimír Kosek (45). Po smrti partnerky zůstal na rodičovské a pro obě holčičky je tak tátou i mámou v jedné osobě.

Pomoc od babičky

Hodně mu pomáhá matka zemřelé Jany Eva Svobodová. „Ve vnučkách vidím svoji Janičku,“ plakala žena, která spolu s Vladimírem stále neví, proč její dceru někdo za bílého dne ubodal na chodbě bytu v Českém Těšíně. Rodina se po tragédii odstěhovala do Třince. „Gisellka tu vraždu viděla. Byla sice malinká, měla 19 měsíců, dodnes je ale citlivá na zvýšený hlas,“ podotkl Kosek.

Holčičkám oba řekli, že maminka zemřela na nemocné srdíčko, aby se zbytečně netrápily. „Je hrozné vidět, jak vnučky hladí Janiččinu fotku na náhrobku. Claudinka jí dokonce kreslí obrázky. Když mi řekla, že si od Ježíška bude přát, aby jí vrátil maminku, myslela jsem, že to nepřežiju,“ utírala si slzy paní Eva.

„Se smrtí Jany se nikdy nevyrovnáme a uděláme všechno pro to, aby ten gauner byl potrestán. Lidi, nebuďte lhostejní a pomozte nám,“ prosí zoufale Vladimír. Ten za dopadení vraha nabízí 50 tisíc korun.

Jak zemřela Jana Svobodová

Byla zavražděna 25. září 2009. Kdosi ji ubodal na chodbě bytu v Českém Těšíně. Ráno odvedla do školky dceru Claudii a s mladší Gisellou šla nakoupit. Kolem 9:30 hodin uslyšeli sousedé její křik. Než mohli pomoci, zemřela. Vražedný nůž se našel odhozený na nádraží. Kamery natočily muže, který si v 9:51 hodin kupoval jízdenku do Ostravy. Byl asi 175 cm vysoký, tmavé pleti, štíhlé postavy. Měl kšiltovku, modré rifle a tmavě modrou bundu.

Autor: Marie Machková, hto