Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Renee Williams (†29): Nejtěžší matka dvou dětí snila o valentýnské svatbě

9. února 2010 | 11:30

Devětadvacetiletá Američanka z Austinu v Texasu byla jednou z nejtěžších žen světa. Byla však i milující matkou, která zoufale toužila po objetí svých dvou dcer, ženou hledající lásku. Její naléhavá žádost o pomoc obletěla celý svět.

Renee věřila, že pomoci jí může jen chirurgický zákrok. Během dvanácti let se proto postupně obrátila na desítky lékařů s žádostí o bypass žaludku. Všichni ale riskantní operaci odmítali provést.

Zoufalá mladá žena se však nemínila vzdát. Chtěla objímat své děti, chodit s nimi do parku, zažít jejich promoci na vysoké škole. Se svým snoubencem plánovala svatbu.

Díky internetu a webové kameře se jí nakonec podařilo nalézt dva chirurgy z nemocnice v Houstonu, kteří nakonec souhlasili s tím, že náročnou operaci provedou. Vypadalo to, že vše je na dobré cestě. Renee během čtrnácti dnů po operaci zhubla více než třicet kilo a její zdravotní stav se rychle zlepšoval. Náhle však došlo k tragickému zvratu. Její srdce nevydrželo obrovskou zátěž, které bylo vystaveno, a mladá žena zemřela na infarkt.

"Chtěla jsem se schoulit v koutě a taky tam umřít," vzpomíná její starší dcera Mirina a dodává: "máma byla jako moje nejlepší kamarádka. Strašně moc mě to bolelo."

Starší dcera Mirina Pinales měla také problémy s nadváhou, teď se však stravuje zdravě a svoji váhu si hlídá.
Autor: youtube.com

Starší dcera Mirina Pinales měla také problémy s nadváhou,
teď se však stravuje zdravě a svoji váhu si hlídá.

Život se s Renee Williams příliš nemazlil. Jako dítě obézních rodičů trpěla nadváhou již od dětství. Jídlo prostě odjakživa milovala. Ve třinácti letech vážila už 135 kilo. O dva roky později poprvé otěhotněla, vdala se a v jednadvaceti porodila druhou dceru. S každým rokem její váha rostla a po druhém porodu vážila již více než 180 kilogramů.

"Maminka strašně ráda jedla. Na posezení snědla klidně osm dvojitých hamburgerů. Jíst přestala, až když ji strašně bolelo břicho a ona už nemohla polknout ani jediné sousto," vzpomíná její dcera Mirina.

Osudným se jí však stalo, když v roce 2003 do jejího vozu narazil opilý řidič a Renee utrpěla těžké zranění levé nohy, které ji upoutalo na lůžko. Během necelých čtyř let dokázala přibrat na neuvěřitelných 412 kilogramů.

Poslední rok už nedokázala ani vstát. Stále jen ležela. Její život se smrsknul na postel, okno vedoucí do ulice a laptop, s jehož pomocí komunikovala s okolním světem. A právě tehdy se Renee rozhodla, že udělá cokoliv pro to, aby zhubla. Toužila být znovu "matkou" svým dcerám, chtěla si vzít svého snoubence, kterého tolik milovala, chtěla prostě jen žít normální život. Jako miliardy žen na celém světě.

Její naléhavé volání o pomoc zaplavilo celý internet. A právě díky laptopu a webové kameře se zoufalé ženě nakonec podařilo nalézt tým lékařů, který byl přes všechna rizika ochoten nebezpečný zákrok provést.

Laparoskopický zákrok, který kvůli velké vrstvě tuku trval více než pět hodin, byl úspěšný. Renee se po operaci rychle zotavovala. Hmotnost rychle začínala klesat. Dva týdny po operaci už byla o více než třicet kilo lehčí. Podle ošetřujících lékařů šlo všechno skvěle. Odborníci předpovídali, že do tří let bude mladá žena vážit jen něco málo přes sto kilo.

Po lehkém kardiovaskulárním cvičení se však dostavila nesnesitelná bolest na hrudi. Od dětství zatěžované srdce vypovědělo službu.

Svatby, kterou si naplánovala na svátek sv. Valentýna v únoru 2008, svátek všech zamilovaných, se Renee nedožila. Zemřela náhle, 4. března 2007, na rozsáhlý infarkt.

Autor: Lenka Chvostová, INT