Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Máma jim umřela, vysoudí odškodné?

5. listopadu 2009 | 05:00

Při porodu v litoměřické nemocnici mu zemřela manželka (†31) a on zůstal sám se třemi syny (14, 13 a 1,5). Žalobu Romana Bečky (38) o odškodnění začal ve středu projednávat soud.

Bečka požaduje po 240 000 korunách pro sebe a syny. Na soud se obrátili poté, co se s nimi nemocnice odmítla vyrovnat mimosoudně.

Vendula Bečková zemřela 22. března 2008 po císařském řezu v litoměřické nemocnici. I když lékař Otmar S., který porod vedl, byl obžalován z ublížení na zdraví, hlavní líčení s ním teprve začne. Právní zástupce nemocnice proto požádal soudkyni, aby s jednáním o odškodnění počkala až na výsledek trestního řízení. Ta mu ale nevyhověla.

Nemocnice se brání, že nepochybila. Odvolává se na trestní spis, jehož součástí jsou dva různé posudky. Podle jednoho lékař pochybil v technice císařského řezu, podle druhého, který nechala vypracovat obhajoba, postupoval správně.

„Kdyby nemocnice měla alespoň trochu morálky, uznala by chybu, omluvila se a rodinu by odškodnila. Pak bychom tu dnes nemuseli být,“ řekl právní zástupce rodiny Ilja Kubíček. Připomněl, že naopak nemocnice si od Romana Bečky nechala zaplatit 1075 korun za kopii zdravotní dokumentace mrtvé manželky. „Nemocnice se neomluvila, protože necítí vinu,“ namítl její právní zástupce Vladimír Bouchal.

Soudkyně Lucie Hartlová chce vyslechnout druhého porodníka. Zvažuje také, že dá vypracovat další posudek. Jednání proto odročila na únor.

Autor: Jana Ulrichová