Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jak silný je otcovský vliv? Může vám pomoct ve vztahu, ale také zničit sebeúctu

  • 12. března 2023 | 06:00

    Otcové mají vliv na to, jaké hledáme v dospělosti partnery, jestli budeme sebevědomé, nebo nás budou trápit úzkosti. Jaký typ je ten váš a jak mohl poznamenat vaše chování v dospělosti?

    Není táta jako táta. Některý snese své dceři modré z nebe, jiný ji přehlíží, nebo dokonce ponižuje. „Ty jsi úžasná, holčičko moje. Moc ti to sluší,“ tohle běžně říká táta mé snaše. A nejenže to říká, on to žije. Podpořil ji vždycky ve všem, chválí ji, usmívá se a je z ní prostě nadšený. Jsem přesvědčená o tom, že takhle nějak bychom to měly mít všechny. Jenže nemáme. „Kdykoli mě vidí, řekne, že jsem něco udělala špatně, měla bych se polepšit a vlastně nestojím za moc. I tak ho mám ráda,“ shrnula nedávno moje padesátiletá kamarádka Jana, jak vypadají její setkání s otcem.

    Asi vám ani nemusím říkat, že zatímco snacha je klidná, vyrovnaná a sebevědomá, Jana se trochu pere se sebou i životem a sebevědomí má tvrdě vydřené. Jaké rozlišujeme typy otců, jsem zjišťovala u psycholožky a psychoterapeutky Alexandry Hrouzkové.

  • Typ číslo 1: NARCIS

    Je to muž, který vidí hlavně sám sebe. Neumí pochválit, nic neděláte dobře, bere vás víc jako soupeře než dceru, kterou by měl chránit a podporovat. Vaše úspěchy přehlíží, nebo dokonce nesnáší. Jako malá holčička přijmete fakt, že nestojíte za nic, a celý život se snažíte dokázat, že nejste tak marná. Asi nikoho nepřekvapí, že v dospělosti máte tendenci vybrat si partnera, který jeho slova bude jen potvrzovat. Neustále hledáte tipy, jak si zvýšit sebevědomí.

    Pohled odbornice:Když žena vnímá svého otce jako člověka, který vidí hlavně sám sebe, může žít s pocitem, že je to právě otec, který má podíl například na jejím nižším sebevědomí nebo může za to, že má žena potíže navázat vztah s mužem. Některé ženy, které vnímají otce jako přehlížejícího jejich úspěchy, mohou chování otce také například v mnohém kopírovat a samy se pak podobně chovají jak k sobě, tak k druhým,“ říká Alexandra Hrouzková.

    Co s tím? Pomůže vám hlavně terapie. Je důležité s odborníkem najít myšlenky, které jste přijala, a změnit je. Pokud vás přístup otce ničí i v dospělosti, měla byste s ním přerušit kontakt.

    Jakým jste rodičem podle svého znamení? Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Rodič podle znamení • VIDEO: Videohub

  • Typ číslo 2: DUCH

    Zafungoval tak trochu jako dárce spermatu a nikdy se nezajímal o to, že má dceru. Někdy takový táta chvíli funguje, ale pokud se s ním vaše maminka rozvede, prostě zmizí a dělá, jako byste nebyla.

    Pohled odbornice:Žena, která vnímá svého otce jako nezajímajícího se, může nabývat pocitu, že ani další muže nezajímá, právě kvůli nepřítomnosti otce. Žena také může mít pocit, že musí teprve v životě hledat a poznávat, jak funkční vztahy s muži vlastně mají vypadat, může být ve vztazích například opatrná.

    Co s tím? Učte se, jak vztahy fungují, ve svém okolí. Vzorem vám může být babička s dědou, milá sousedka s manželem nebo kdokoli, koho vnímáte jako blízkého člověka.

  • Typ číslo 3: NÁROČNÝ

    Vyžaduje samé jedničky, nejkrásnější výkresy, nejrychlejší čas v běhu, prostě cokoli, co mu připadá důležité. Pokud dcera nesplní jeho požadavky, je zklamaný a dává to dost zřetelně najevo.

    Pohled odbornice:Ženy, které vnímají otce jako náročného, si mohou mnohdy myslet, že je to právě otec, který je ovlivnil v tom, že se například neustále za něčím ,ženou‘ bez toho, aby to bylo smysluplné. Některé ženy však mohou vytvořit opačnou reakci a uvažují například tak, že se nikdy a nikým nenechají přimět k jakémukoli výkonu.

    Co s tím? Uvědomte si, že jediný, koho můžete zklamat, jste vy sama. Jestliže se vám podaří udělat si od tátova pohledu odstup, možná přijdete na to, že jste mnohem lepší člověk, než jste si kdy myslela.

  • Typ číslo 4: ROZMAZLUJÍCÍ

     

    Takový táta je ze své dcery nadšený, snese jí modré z nebe a chválí ji, kudy chodí. Jste prostě jeho úžasná holčička a nic na světě se vám nevyrovná. I kdybyste ze školy nosila samé čtyřky, bude tvrdit, že problém není u vás nebo ve vašem přístupu, ale u učitelů.

    Pohled odbornice:Pokud žena vnímá svého otce jako nadšeného, oceňujícího, může mít v životě například tendence hledat podobně nastaveného muže i pro partnerství, aby se tak v přítomnosti partnera cítila podobně jako s otcem. Ženu však může ve vztazích překvapit, že lidé někdy reagují i kriticky.

    Co s tím? Nezbývá nic jiného než přijmout kritiku. Na tom, když vás někdo vidí jako člověka, který může dělat chyby nebo se mýlit, není nic špatného. Nakonec, nedokonalé jsme vlastně všechny a všichni.

  • Typ číslo 5: NEJISTÝ

    Vedle své partnerky je takový muž trochu ztracený a nepodílí se ani na výchově, protože své názory a postoje prostě neobhájí. Je tak trochu jako táta Nastěnky z pohádky Mrazík.

    Pohled odbornice:Pokud žena vnímá svého otce jako nejistého, může mít  pocit, že je ve vztazích vždy potřeba, aby převzala zodpovědnost, aby byla vždy ta, která musí držet věci pevně v rukou a mít je pod kontrolou. Žena však může také v mnohém vnímat otcovu nejistotu jako zdroj vlastní nejistoty.

    Co s tím? Máte tendenci držet rodinné otěže pevně v rukou a možná vnímáte muže jako slabochy, kteří by bez žen nepřežili ani týden. Hledejte ve svém okolí takové, kteří jsou obdivuhodní. Krok za krokem se pak naučíte vážit si pánů tak, jak si zaslouží.

  • Typ číslo 6: MACHO

     

    Ať se děje, co se děje, tento typ otce vyžaduje naprostou poslušnost. Nezajímá ho, co říkáte nebo si myslíte. Je mu jedno, že máte nějaké názory nebo talent. Má za to, že ženy by hlavně měly poslouchat, co muž říká.

    Pohled odbornice:Žena, která vnímá svého otce jako muže, který vyžaduje naprostou poslušnost, může mít pocit, že i v partnerství od ní bude očekáváno něco podobného. Avšak některé ženy jako reakci na tuto výchovu mohou zvolit naopak rebelii a úsilí se z tlaku na poslušnost vždy vymanit.

    Co s tím? Pokud vám podřízená role vyhovuje, je to v pořádku. Jestliže se v ní ale cítíte jako ve vězení, hledejte své schopnosti a ty rozvíjejte. Naučte se stát si za svým. Ze začátku stačí obhájit si před světem drobnosti.

  • Typ číslo 7: NÁLADOVÝ

     

    Nikdy nevíte, v jakém bude rozpoložení. Nálady se mu střídají nepředvídatelně a rychle jako aprílové počasí. V jednu chvíli s vámi vtipkuje, ve druhé křičí. Celou cestu ze školy jste jako holka přemýšlela, do čeho se domů vrátíte. Jestli do ráje, nebo do pekla.

    Pohled odbornice: „Když žena vnímá svého otce jako nepříjemně náladového, může mít tendence očekávat od mužů podobné nekomfortní chování. Může si však také například říct, že se ve vztazích zaměří na partnerství, ve kterém se muž bude na rozdíl od otce projevovat klidně a spolehlivě.

    Co s tím? V sobě i kolem sebe hledáte stabilitu. Naučte se ale přijímat i chvíle, kdy nejde všechno podle plánu.

Autor: Majka Dvořáková
Diskuse ke článku
.