Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dovolená s partnerem vám může zničit vztah. Na tohle se připravte!

  • 30. června 2019 | 06:00

    Už se nemůžete dočkat, až se svou drahou polovičkou prožijete několikadenní pohodu mimo realitu všedních dnů? Představa je to krásná, jen ne všechno musí být nakonec zalité sluncem. Společná dovolená bývá totiž často zatěžkávací zkouškou. Čeho se tedy raději vyvarovat, abyste si ji nezkazili, nebo dokonce neskončila rozchodem?

    Představujete si, že to bude váš možná i první nejkrásnější společný týden. Těšíte se, že budete mít několik dní jen a jen pro sebe a vše si krásně užijete. Bohužel realita může být úplně jiná. Z očekávané romantické dovolené se může snadno stát zabiják vztahu. Pokud nechcete, aby tohle byla vaše poslední akce, na tyto chyby si dejte bacha!

  • Máte příliš velká očekávání

    společná dovolená
    Autor: iStock

    Pokud jste oba vytížení a nevídáte se tak často nebo jen spolu příležitostně randíte, je jasné, že první intezivní pobyt vás může pěkně prověřit. Možná si bláznivě malujete, jak si budete celé dny ruku v ruce užívat každé společné minuty. A nehnete se od sebe ani na krok. Pokud jste ale ještě s partnerem nikde na žádném delším pobytu nebyla, připravte se, že nemusí dopadnout zdaleka tak, jak jste si vysnila. Budete totiž nejspíš odkázaní jeden na druhého a nebudete mít možnost nikam utéct. A za několik intenzivních dní se navzájem poznáte i jinak, než jste zvyklí. Často tak dovolená vztah buď upevní, nebo naopak rozbije.

    Naše rada: Nemějte přílišná očekávání, ať nejste zklamaní. Neutrácejte také hned za drahé a daleké dovolené. Pokud se ještě tolik neznáte, začněte nejdřív kratším pobytem někde v Čechách. Možností je spousta. I jeden takový společný víkend mnohé ukáže.

  • Neplánovali jste spolu

    společná dovolená
    Autor: iStock

    Společné plánování dovolené je velmi důležité. Pokud jste se zařizování ujala aktivně pouze vy a svého partnera stavíte před hotovou věc, hned první den může nastat pořádná krize. Milujete válení na rozpálené pláži, zatímco on vedra k smrti nesnáší a nejraději by vyrazil na túry do hor? Je jasné, že po hodině ležení na lehátku u bazénu budete muset koukat na otrávený obličej. A brzy se nevyhnete ani nepříjemným výčitkám, které nakonec dovolenou zkazí vám oběma.

    Naše rada: Vždy vše plánujte a mluvte o všem společně. Berte ohledy na své zájmy, přání i potřeby. A pokud je to nutné, hledejte kompromis. Možností je spousta. Najít destinaci, kde spojíte například moře i hory, také není problém. A možná nakonec uznáte, že i jiná náplň dovolené není tak špatná.

  • Neřešíte výdaje

    společná dovolená
    Autor: iStock

    Jedete na dovolenou s tím, že vás to stálo celoroční šetření, a za každou cenu to tedy musí být dokonalé? Nemusí a nejspíš nebude. Stačí pár maličkostí, které neklapnou, a vy budete zbytečně frustrovaná, co jste tomu obětovala. Určitě nespoléhejte na to, že váš partner bude vše platit. A že si každý den budete vyrážet na večeře do drahé restaurace. Nejspíš se právě zde ukáže, jak to má váš partner po finanční stránce a co můžete od něj očekávat i dál. Třeba se předvede jako pořádná držgrešle a vy budete ráda, že vám za celou dobu koupí zmrzlinu nebo suvenýr.


    Naše rada: Stejně jako destinaci i veškeré výdaje na dovolenou spolu dopředu prodiskutujte. Na rovinu si řekněte o svých finančních možnostech. Určitě není dobré se vydat ze všech peněz, jen abyste někomu něco dokázali a mohli se chlubit. Ujasněte si také, kolik na místě můžete utratit. Aby zbytečně nedošlo k trapným a nepříjemným situacím, které vás oba úplně rozhodí. Krásnou dovolenou si můžete užít kdekoli. Pětihvězdičkový hotel v exotické zemi nemusí být opravdu vždy zárukou nejlépe stráveného času. Důležité je, abyste byli spolu spokojení a rádi. Kdekoli. Třeba klidně i na chalupě v Krkonoších nebo u vody pod stanem…


  • Neumíte vypnout

    společná dovolená
    Autor: iStock

    Těšíte se, že tento týden bude patřit jen vám? Předpokládáte, že pracovní starosti a resty prostě necháte doma a na týden konečně vypnete a pročistíte si hlavu? Bohužel ne vždy se to podaří. Partnerovi neustále zvoní telefon a on nedokáže odolat, a tak kazí vaši idylku na každém výletě. A večer místo společné večeře u vína sedí u počítače a hasí na dálku pracovní problémy. Jasně, můžete být chvíli tolerantní, občas se něco důležitého může stát. Ale pokud je myšlenkami mimo i zbylý čas, budete mít samozřejmě vztek a spustíte nejspíš vlnu výčitek.

    Naše rada: Naplánujte si dovolenou tak, abyste na ni odjížděli v pohodě a v klidu bez pracovních restů, které by vás tam mohly dohánět. Notebook i jiné pracovní nástroje nechte pokud možno doma. Užívejte si společných chvil a snažte se věnovat jen příjemným věcem, ať se vracíte odpočatí a plní energie. A pokud chcete mít opravdu klid, vyberte destinaci, kde bude i horší signál a nedostupná wi-fi. Na těch několik dní se určitě nic nezblázní a vám oběma jistě detox od všech moderních technologií prospěje.

  • Neustále si stěžujete

    společná dovolená
    Autor: iStock

     

    My Češi jsme na neustálé stěžování si prý experti. Zvláště na dovolené mají někteří nekonečné brblání jako letní koníček. Také i vy si od rána do večera pořád na něco stěžujete a vadí vám vše kolem? To, že je moc vedro, nebo naopak prší, že jídla je málo, že bazén je přelidněný, že vás ruší uřvané děti, že v moři jsou řasy a žádné vlny, že výhled z okna je hrozný, že vám delegát není sympatický… Tak to s vámi asi jen tak nikdo a nikde dlouho nevydrží. Žádný chlap nechce trávit dovolenou se stále vytočenou, naštvanou a nespokojenou ženou. I kdyby se mu líbila sebevíc. 

    Naše rada: Nekazte si pobyt zbytečnými nesmysly. A řešte opravdu jen důležité problémy, které vám pobyt příliš kazí a které můžete nějak ovlivnit. Počasí nebo velké vlny jistě ani ten nejlepší delegát nezařídí. Zaměřte se hlavně na to hezké, pozitivní a užívejte si společné zážitky. 

Autor: beni
Diskuse ke článku
.