Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Karel Svoboda: Geniální skladatel by dnes slavil osmdesát! Život ukončil vlastní rukou

19. prosince 2018 | 06:00

Byl slavný, bohatý, úspěšný, přesto se rozhodl opustit tento svět. Tehdy tomu nikdo nechtěl věřit. Dnes by se dožil fenomenální skladatel osmdesáti let. K jeho nedožitým narozeninám se dnes uskuteční v Hudebním divadle Karlín koncert, v němž mu jeho písněmi vzdá poctu desítka našich zpěváků, kterým kdysi napsal písně. Většina z nich se stala hity. Jaký byl jeho život a které skladby si dodnes rádi pouštíme?

Už jako malý kluk se učil hrát na klavír. Po střední škole začal studovat překvapivě stomatologii na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy. Zubař se z něj ale nestal. Své prsty používal jinak, skládal hudbu. Už v roce 1963 založil bigbeatovou kapelu Mefisto, která hrála nejdřív v Laterně Magice, později v Divadle Rokoko. Tam začal Svoboda skládat pro nové začínající zpěváky a zpěvačky, jako byli Václav Neckář, Helena Vondráčková či Marta Kubišová.

Napsal stovky hitů

Jeho sláva stoupala, spolupracoval s Karlem Gottem či Ladislavem Štaidlem a dalšími hvězdami pop music. Vznikaly hity, jako byly písně Nechte zvony znít, Mistrál, Stín katedrál, Lady Carneval, Lásko má, já stůňu a spousta dalších. Úspěšný byl i při skládání filmové hudby a muzikálů. Jeho písně můžeme slyšet například ve filmech Noc na Karlštejně, Tři oříšky pro Popelku, Včelka Mája, Zítra vstanu a opařím se čajem, Létající Čestmír a v mnohých dalších.

Jeho hudba je populární i v zahraničí, zejména v Německu. Hudba k filmu o včelce Máje ho proslavila nejen v Německu, ale taky v Japonsku, Jižní Americe či Austrálii. Skvělý byl i jako skladatel muzikálů, ten nejúspěšnější byl Dracula, který měl premiéru v roce 1995.

Pokud jde o jeho soukromý život, nebyl tak růžový. První manželka Hana, s níž byl od roku 1969, zemřela v roce 1993 na rakovinu. Spolu měli dvě děti, dceru Janu a syna Petra. Po dvou letech od smrti Hany se podruhé oženil s Vendulou Horovou, dnes Pizingerovou. Prožili spolu dvanáct let a vedle hezkých chvilek zažili i tu nejtěžší, když jim zemřela jejich dcera Klárka ve čtyřech letech na rakovinu. Později se jim narodil ještě syn Jakub, kterému je dnes třináct let.

V životě přišel o hodně blízkých lidí

Smrt do jeho života zasáhla několikrát, vedle předčasné smrti jeho první ženy i dcerky přišel o kamaráda Jiřího Štaidla, který zemřel při autonehodě. Na zákeřnou chorobu zemřel i další jeho přítel, textař Zdeněk Borovec. „Nikdo nevíme dne ani hodiny, nikdo z nás není nesmrtelný. Velmi jsem si uvědomoval křehkost života,“ řekl v jednom z rozhovorů.

Život s Karlem nebyl zřejmě jednoduchý, jako řada jiných slavných osobností i on trpěl psychickými problémy. V pořadu ČT 13. komnata Vendula Pizingerová otevřeně mluvila o jeho sebevražedných sklonech, o tom, jak užíval antidepresiva a kombinoval je s alkoholem.

Povahou byl romantik, mnohokrát říkal, že se měl narodit o dvě stě let dříve, protože dnešní doba ztrácí na slušnosti. Velmi těžce nesl také kritiku, ale práci považoval za drogu. Během života se setkal také se závistí, ale naučil se s ní žít. V posledních měsících svého života trpěl těžkými depresemi, výrazně zhubl, nic ho nebavilo. Svůj život nakonec ukončil legálně drženou zbraní 28. ledna 2007. Bylo mu 68 let.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Další příběhy herců a hereček nejen z doby první republiky najdete na webu Blesk pro ženy ZDE

 

 

 

 

Autor: aši