Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ghosting a jiné zbabělé rozchody: Jak probíhají a kdo za ně může?

22. dubna 2018 | 06:00

Ghosting, haunting, benching a jiné. Tahle slova označují nejrůznější chování během navazování vztahů na sociálních sítích či internetových seznamkách. Nejsou jen záležitostí lidí kolem dvacítky! Jedná se o fenomén internetového seznamování a on-line komunikace. Víte, co tato slova vlastně znamenají?

Benching

Benching je stav, kdy si s někým sice píšete, možná jste se už dokonce sešli, ale nic dalšího se neděje. Benching je něco jako „další v pořadí“, kdy s vámi dotyčný sice komunikuje, ale nechává si vás až pro případ, že mu to nevyjde s jinými, které ho přitahují více. Trochu blbý pocit – vědět, že nejste jediná a že se ještě nerozhodl. Když na to přijdete, je na vás, jestli vás bude bavit být třetí či pátá „na čekačce“, nebo to raději skončíte.

Ghosting

Už řadu let patří k moderním internetovým pojmům. Co to vlastně je? Je to stav, kdy se vám partner po několika zajímavých schůzkách přestane ozývat. Jako by zmizel, stal se z něj duch. Vzpomínám, jak má kamarádka jednoho takového sympaťáka poznala na internetové seznamce. Asi pětkrát se potkali, vypadalo to slibně a pak – vypařil se jako pára nad hrncem. Dělat mrtvého brouka je mnohem jednodušší než něco složitě vysvětlovat.

Zombieing

Pokud jste s někým randili a pak najednou dotyčný zmizel, je to ghosting. Ovšem jestli se zničehonic zase ve vašem životě zjeví, a to poměrně nečekaně, je to, jako by vás navštívila zombie. Hodně důležité je, jakým způsobem se začne ve vašem životě objevovat. Píše vám esemesky? Nebo vám píše vzkazy na sociální sítě? Nebo na vás dokonce někde číhá? Dobře si promyslete, proč vás znova vyhledal. Opravdu mu na vás záleží? Nebo jen trpí jeho ego?

Haunting

Chování velmi podobné zombieingu, ale jde o nepřímou formu kontaktu. Dotyčný na vás nikde fyzicky nečeká, jen vás jako přízrak neustále sleduje na sociálních sítích. Přichází, kdy se mu zachce, komentuje vaše posty na Facebooku nebo vaše fotky na Instagramu a zdánlivě to vypadá jako neškodná aktivita. Tenhle stav zažívám bohužel i já. Po patnácti letech po "rozchodu" se mi onen muž neustále připomíná. Nikdy nevím, kdy napíše, a nahání mi to hrůzu. Mám si snad vymazat svůj profil? Změnit číslo? Nebo ho nahlásit na policii? Vždyť nic vlastně nedělá...

Pigging

Podle mnohých je právě pigging tím nejhorším, co můžete během internetového svádění a randění zažít. Jde o to, že dotyčný si s vámi něco začne jen kvůli tomu, že se vsadil s kamarády, i když o vás vůbec vlastně nestojí. Velmi často bývají terčem dívky neatraktivní, silnější nebo šikanované. V nich pak muži vyvolají pocit, že jsou milovány, a pak se jim přede všemi vysmějí nebo je poníží. Odporná aktivita, nemyslíte?

Autor: aši, inf