Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Feromon párty aneb jak podle smradlavého trička najdete toho pravého

Očuchávání cizích nošených triček se stalo v Británii hitem
17. května 2014 | 11:00

V Britanii teď frčí úplná novinka, které se říká feromon party. Každý člověk má svou specifickou vůni a každý z nás ji podvědomě vnímá. Ne nadarmo se říká, že vám prostě někdo voní, a proto vás tolik přitahuje. Na tomto základě je právě tahle akce vystavena.

Na počátku stála studie z roku 1995, kterou provedl biolog Claus Wedekind, který zkoumal 140 mužů a žen. Ženy měly za úkol nosit na spaní po tři dny jedno bavlněné triko, muži ve svém triku chodili dva dny. Potom se tato trika označila čísly a muži čuchali k ženským a ženy k mužským a vybírali si, které jim nejlépe voní. Studie došla k výsledku, že si vybíráme vždy takový protějšek, jež voní diametrálně odlišně od toho našeho.

Očuchávání cizích nošených triček se stalo v Británii hitem
Autor: Ben Cole

Tato pravidla aplikovali organizátoři feromonových párty i na jejich účastníky. Každý, kdo se jí chce zúčastnit musí tímto způsobem nošené bavlněné tričko dát do igelitového pytlíku se zavíráním, ten se označí číslem. Ženy mají růžový pytlík a muži modrý. Na párty potom probíhá očichávání a s vybraným pytlíkem, označeným číslem se pak každý vyfotí.
Během akce se pak seznámí s majitelem „smardlavého“ trička a může si domluvit rande. Je jasné, že tenhle druh akcí není jen tak pro někoho. Citlivky s jemnými nosánky se tady asi nechytají. Ovšem pokud toužíte vyzkoušet něco nového, je to rozhodně zajímavý nápad.