Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chcete udržet ve vztahu lásku? Poradíme vám

16. ledna 2013 | 11:45

Žádný vztah není stále dokonalý, tak jako na začátku. Existuje mnoho důvodů, proč vztahy končí rozchodem, ale tím nejčastějším je podle odborníků odcizení a také nereálné požadavky na partnera a vztah jako takový.

Je stará známá věc, že o vztah se musí pečovat. Proto pro vás máme šest základních pravidel, díky kterým budou oba partneři ve vztahu šťastní.

Vyvolávat hádky je zbytečné. Lepší je se v kidu dohodnout.
Autor: profimedia.cz
Naučte se argumentovat

Říká se, že je někdy dobré pročistit vzduch hádkou. Než se ale začnete se svým partnerem hádat, rozmyslete si, zda máte dostatečně dobré argumenty, které bude moci váš protějšek respektovat a ocenit. Pokud ne, raději svůj vztek na čas spolkněte.

Komunikujte spolu

Komunikace je klíčem k dobrému vztahu. Ať už si to přiznáte nebo ne, mluvit s partnerem o problémech je jedním ze způsobů, jak si vybudovat trvalý a pevný vztah. Naučte se vyjádřit své pocity a sdílet je se svým protějškem, jen tak ve vztahu nebude panovat nedorozumění. Podle odborníků je pak dobré nabídnout partnerovi k nejednomu negativu pět jiných pozitivních zpráv.

Láska kvete v každém věku
Autor: profimedia.cz
Vybírejte si realistické vzory

Možná patříte mezi ty, kteří sní o vztahu jako z pohádky, jenže takový vztah v reálném životě neexistuje. Nevybírejte si pro váš vztah vzory, jako je Brad Pitt s Angelinou Jolie, raději si je najděte ve svém okolí. Zdají se vám vaši sousedé, kteří spolu žijí desítky let, šťastní? Neostýchejte se jich zeptat na jejich recept na šťastné soužití, určitě vám rádi poradí.

Mějte pro partnera pochopení

Trikem, jak udržet ve vztahu lásku, je pochopení a respektování jeden druhého. Každý z nás se přeci chce cítit milován a podporován. V tomto ohledu jsou ale muži a ženy naprosto rozdílní. Ženy touží po hezkých slovech a duševní podpoře, zatímco pro muže je velice důležitá fyzická intimita.

Najděte si společné vize

Pro oba partnery je důležité vědět, že jsou na stejné lodi. Proto si se svým partnerem už na počátku vztahu vyjasněte, kam chcete svůj život směřovat a vytyčte si zásadní životní pilíře, kterých chcete dosáhnout. Ať už se jedná o svatbu, založení rodiny nebo budování kariéry, je důležité se v těchto ohledech shodnout tak, aby si ani jeden z partnerů nepřipadal zahnán do kouta. Pokud se zásadně rozcházíte v životních cílech, kdy například jeden z partnerů touží po dětech a druhý o nich nechce ani slyšet, pak věřte že je váš vztah dříve či později odsouzen k zániku.

Láska prochází žaludkem
Autor: Profimedia.cz
Udělejte si na sebe čas

Nejčastější příčinou vzniku partnerské krize je fakt, že spolu partneři netráví volný čas. Většina párů spolu tráví průměrně jen 2 hodiny denně, přičemž tento čas zahrnuje společné stravování, dívání se na televizi nebo plnění domácích povinností. Ujistěte se, že spolu s partnerem trávíte kvalitní čas, kdy se můžete věnovat jen sami sobě. Zajděte si na procházku nebo si spolu vyrazte za zábavou. Společně strávený čas posiluje nejen partnerství, ale také sexuální touhy.