Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Experimenty v posteli napříč kontinenty: V Evropě vede klasika, v Americe a Asii jsou odvážnější

Jak lidé experimentují v posteli?
25. prosince 2023 | 06:00

Sex už pro nás dávno není tabu, a tak počet lidí, kteří si zpestřují postelové hrátky erotickou pomůckou, se zvyšuje. Erotické pomůcky se však v různých zemích a kulturách výrazně liší. Jak jsou na tom Češky a v kterém státě preferují anální sex?

V Evropě bodují vibrátory

Trh s erotickými hračkami nikdy nerostl tak jako v posledních letech a výrazně k tomu přispěla opatření v době koronavirové pandemie. Ve stoupajícím zájmu o erotické hračky netvoří výjimku ani Česko. Tuto skutečnost podporuje i výzkum agentury Nielsen, podle kterého vlastní nějakou erotickou pomůcku necelá třetina Čechů nad 18 let. „Mezi nejoblíbenější produkty se řadí vibrátory a další vibrační pomůcky,“ upřesňuje popularitu erotických pomůcek výzkumná zpráva agentury Nielsen. „K těm tradičně nejoblíbenějším patří například stimulátor na klitoris nebo párové vibrátory. Tento rok se však stal absolutním hitem kloubový stimulátor a vibrátor 2v1 BOOM Gracefool,“ poodkrývá tajemství českých ložnic Tomáš Koubík, zakladatel společnosti Sexshop.cz. Podle něj úspěch této pomůcky spočívá především v její jedinečné konstrukci, kdy ji lze jednoduchým pootočením v kloubu použít jako vibrátor a stimulátor najednou.

VIDEO: Nejsi v tom sama: Se sexpertkou o ženské sexualitě a schopnosti dosáhnout orgasmu...

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Tyto pomůcky jsou také nejprodávanější například v Německu, kde v rámci Evropy trh s erotickými hračkami vzrostl nejvýrazněji. „Evropané si jsou v tom, co mají v posteli rádi, zkrátka hodně podobní. Výrazné rozdíly zaznamenáme až v zemích mimo Evropu a v jiných kulturách,“ dodává Koubík.

Pro Thajce jsou pomůcky tabu

Chuť na zpestření sexu si musí nechat zajít například obyvatelé Thajska. V této oblíbené asijské destinaci jsou totiž erotické hračky ilegální. Za jejich držení nebo prodej hrozí dokonce vězení, a to až na tři roky, případně pěkně tučná pokuta. Stejná omezení platí i u jejich sousedů v Malajsii. V Jižní Koreji pro změnu do minulého roku platil zákaz dovozu umělých panen pro dospělé. Pokud se tak do těchto zemí chystáte, tak na nějaké zpestření v sexu zapomeňte a nechte erotické hračky doma.

Číňané mají silikonové přítelkyně

Nicméně ne všechny asijské země mají pravidla takto striktní. Například v Číně jsou erotické pomůcky k dostání téměř na každém rohu, dokonce i v hotelových minibarech nebo u pokladen v obchodech se smíšeným zbožím hned vedle žvýkaček a bonbonů. V posledních letech tam navíc velmi vzkvétá obchod s realistickými silikonovými pannami, takzvanými sexdolls. Nejenže jsou Číňané jejich největšími výrobci, ale zároveň i největšími odběrateli. Některým mužům tyto silikonové krásky nahrazují živé partnerky, a dokonce je berou s sebou do kina nebo na kávu. „Silikonové panny působí velmi realisticky. Nechybí jim ani takové detaily jako umělé nehty či řasy. Některé dokonce mohou vést i jednoduchou konverzaci, hýbat částmi těla nebo reagovat na doteky,“ popisuje Koubík.

Evropanům se mohou některé hračky oblíbené na asijském trhu zdát trochu bizarní. Dokonce i nejoblíbenější a běžné pomůcky jako vibrátory či stimulátory klitorisu se tu vyskytují ve výrazných pastelových barvách či ve tvarech zvířátek nebo broučků s tykadly. „V Česku se takové barvy vůbec neprodávají, nejoblíbenější je stále výrazná růžová,“ upozorňuje na oblíbenou barvu Koubík a zároveň dodává, že ani vibrátor s očima a tykadly by v českých ložnicích své místo nenašel.

Američani dávají přednost análnímu sexu a BDSM pomůckám

Celosvětově nejvyhledávanější sexuální pomůckou na internetu se pravidelně stává anální kolík. Před dvěma lety se na něj lidé ve vyhledávačích dotazovali ve více než 5,5 milionu případů. Nejčastěji ve Spojených státech. V USA totiž pomůcky pro anální sex patří mezi nejoblíbenější erotické hračky vůbec, a to hned vedle vibrátoru, který podle studie výzkumné agentury Statista Research Department z minulého roku vlastní přibližně 47 % Američanů starších 18 let.

V posledních letech se vedle pomůcek na anální sex stále zvyšuje zájem o BDSM pomůcky, jako jsou pouta a pásky přes oči. Svou popularitu si získávají také v českých ložnicích. Podle odborníků za tím stojí především zvědavost a chuť experimentovat.

 

Autor: Štěpánka Bínová