Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sexsomnie a její ničivý dopad! Jste si jistá, že jí netrpí váš partner?

  • 12. srpna 2023 | 06:00

    Možná i vy znáte někoho ve svém okolí, kdo trpí poruchami spánku vedoucími k náměsíčnosti. Tyto stavy nejsou neobvyklé, ale pro toho, kdo jimi trpí, mohou být velmi nebezpečné. Během spánku totiž mohou lidé chodit, řídit auto, jíst nebo vařit.

    Dokonce se ukázalo, že jsou lidé, kteří trpí sexsomnií, což je iniciování sexu během spánku, aniž by si to posléze pamatovali. To může mít celou škálu šílených následků. Tato porucha je prý stejně častá jako ostatní formy parasomnie.

  • Kde se bere?

    Parasomnie je skupina různých poruch spánku, ke kterým dochází v různých spánkových stadiích. K sexsomnii dochází ve druhé fázi usínání, kdy je tělo nehybné, uvolněné a mizí pohyby očí, této fázi se říká NREM. V tomto stavu jsou lidé přirovnáváni k medvědům, kteří spí zimním spánkem. Pokud je probudíte, jsou zmatení a mohou být i agresivní. Jsou v podstatě mezi dvěma světy, světem snů a světem bdělosti.

    Aby parasomnie nastala, musí dojít k aktivaci primitivnějších částí mozku, jako jsou mozkový kmen a části, které řídí automatické reakce a chování, zatímco ostatní části mozku, jako je mozková kůra, zůstávají nečinné. Tím může dojít k aktivaci svalů a člověk je schopen reagovat na jednoduché podněty nebo otázky, takže může mít základní nebo automatické chování, ale není si toho vědom ani si nepamatuje, co se stalo.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Trauma spojené se znásilněním může mít dalekosáhlé a velmi vážné následky • VIDEO: Videohub

  • Proč zrovna sex?

    Vědci ještě stále nenašli odpovědi na to, proč někteří lidé trpící parasomnií v této fázi spánku vaří, jiní chodí nebo podnikají jiné výpravy do okolí pomocí různých dopravních prostředků nebo také třeba dostanou chuť na sex. Jediné, na co přišli, je, že tyto poruchy všeobecně začínají v pubertě, a pokud máte tendence mluvit ze spánku nebo ve spaní chodíte, je docela možné, že sex může ještě přijít. V každém případě jsou faktory, které tento stav mohou podnítit. Patří k nim nedostatek spánku, stres, únava, úzkost, alkohol, některé léky a nepravidelný spánkový režim. Také stres může zvýšit riziko výskytu parasomnie. Stres a nedostatek spánku se často vyskytují společně.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Nejsi v tom sama: Alena Doláková - Vím, jak je těžké, vyrovnat se se znásilněním • VIDEO: videohub

  • Hrozby

    Pokud se to netýká vás, mohou vám připadat historky o těch, kterým se stávají různé trapasy právě kvůli sexsomnii, děsně legrační. Někdy možná mohou vznikat vtipné situace, ale pro toho dotyčného, který je tím, komu se lidé smějí, to rozhodně vtipné není. Vždyť si to představte: musí to být strašné, dělat něco, co si nepamatujete! Nehledě na fakt, že když se muž vrhne na někoho s vidinou sexu, může to mít dalekosáhlé následky. Stejně tak pro ženu, která může mít sex s cizím člověkem a netušit vůbec, že se to stalo. Samozřejmě že ve většině případů se jedná o sex bez ochrany, což s sebou nese ještě další rizika. Co to musí být za šok, když otěhotníte, a ani nevíte jak a s kým – nemluvě o pohlavních chorobách! To je jako procitnutí po hodně špatném mejdanu!

    Některé formy sexsomnie nejsou tak silné, že by docházelo přímo k iniciaci sexu, někdy jde pouze o sténání nebo masturbaci. I to je ovšem v případě spolubydlení někdy problematické. Ze svědectví lidí, kteří s tím mají zkušenosti, také vyplývá, že se mění i jejich způsob chování k partnerovi. Někteří spící jedinci prý bývají pozornější než ve skutečnosti, jindy jsou zase více agresivní.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Podívejte se na tipy, jak rychleji usnout. • VIDEO: Moje zdraví / iStock.com

  • Řešení

    Samozřejmě že pokud trpíte něčím podobným, snažíte se najít řešení, jak z toho ven. Nechcete si narušovat vztahy nebo se dopouštět sexuálního obtěžování. Chcete si pamatovat, když s někým máte sex. Dobrá zpráva je, že se s tím dá pracovat. Návštěva odborníka je nezbytná. Většinou je dobré zjistit, co jsou spouštěče tohoto chování, a pak se samozřejmě vyvarovat všeho, co by je mohlo aktivovat. V některých případech může zabrat terapie, jindy medicína, ale také mnohdy stačí dodržovat pravidelný režim a vyhnout se alkoholu a jiným substancím.

Diskuse ke článku
.