Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Proč Češi tolik podvádí ve vztazích, a ještě k tomu toho nelitují?

  • 15. června 2023 | 06:00

    Nevěrníci byli a budou, to je zřejmě situace, kterou nelze změnit. Jsou lidé, kteří by nikdy nepodvedli, a jiní to dělají téměř na denním pořádku bez hnutí brvou. I nadále se budou vědci tomuto fenoménu věnovat, protože je to fascinující. Lidé podvádějí po celém světě a i Češi jsou v této disciplíně bohužel dost zdatní.

    Nevěry lidé nelitují. Podle nového průzkumu amerických odborníků většina nevěrníků hodnotí své aférky jako sexuálně i emocionálně uspokojivé a výčitky svědomí je netrápí. Nevěrou přitom neřeší vážné vztahové problémy, ale především neuspokojivý milostný život. Občasnými zálety řeší nevyhovující partnerský sex skoro třetina českých mužů. U Češek pak převládá spíše pravidelná nevěra.

  • Co znamená být nevěrný?

    Ano, na první pohled by se zdálo, že je to snad jasné. Ale pro někoho je neodpustitelné už to, když partner někoho jen políbí, nemusí ani dojít k sexu. Třeba by k němu ani nedošlo, ale jeden malý krůček na scestí a už se vezete, že... Někdo podvádí jen tělesně, a přitom má doma partnerku nebo partnera, kterého bezmezně miluje. Je to tedy o nastavení a vnímání. Každý jsme k nevěrám jinak benevolentní. Vždyť v dnešní době vzniká mnoho různých forem volných vztahů, v nichž střídání partnerů není nic neobvyklého, ale je jasné, že to není pro každého a ve většině případů pro nás ženy je nevěra velikým zásahem do důvěry a pošramotí nebo ukončí vztah úplně.

    Petr Weiss o českých nevěrnících:

    Video se připravuje ...
    Petr Weiss • VIDEO: Adam Balažovič

  • Americký průzkum

    Ve společnosti má nevěra v partnerském vztahu poměrně pevně zakořeněný status morálně špatného činu. „Panuje obecné přesvědčení, že nevěra je velmi špatná a zanechává na obou zúčastněných trvalé emocionální jizvy, zčásti proto, že degraduje a ničí velmi důležité vztahové vazby,“ zmiňují například v nedávné studii výzkumníci z americké Johns Hopkins University. Realita však takto černobílá není, což dokazuje sama zmíněná studie. Ta provedla průzkum na téma nevěry mezi zhruba 2000 uživateli sociální sítě Ashley Madison, oblíbené seznamky pro zadané. Výsledky průzkumu ukázaly, že mimopartnerský sex si už dopřálo 20 až 25 % ženatých či vdaných lidí a 33 až 50 % lidí nesezdaných, avšak ve vážném vztahu. Tuto zkušenost přitom většina nevěrníků dle studie označila za velmi uspokojivou, a to jak sexuálně, tak emocionálně a rozhodně jí nelitovala.

    Milenky mají i králové:

    Video se připravuje ...
    Na zdraví našich chotí a milovaných žen aneb Příběhy královských milenek • VIDEO: Videohub

  • Může za to nedostatek sexu

    Dalším obecným přesvědčením ohledně nevěry je i to, že lidé, kteří se jí dopouštějí, mají ve svém partnerském vztahu vážné problémy nebo jim z něj vyprchala vzájemná láska. I toto však výsledky studie zpochybňují. Nevěrní respondenti totiž obecně udávali, že své partnery či partnerky hluboce milují a jejich vztah není výrazně narušený. Na druhou stranu ovšem zhruba polovina z nich přiznala, že si se svou drahou polovičkou momentálně neužívají aktivní milostný život. Nespokojenost v sexuálním životě tak byla hlavním důvodem, proč se k nevěře uchýlili.

  • Jak to mají Češi?

    Nevěra jakožto řešení nespokojenosti se sexem ve vztahu je častá i v české populaci, zejména u mužů. „Občasným záletem řeší neuspokojivý milostný život 31 procent Čechů a 9 procent Češek, k pravidelné nevěře se pak uchyluje 21 procent českých mužů a 23 procent českých žen,“ komentuje výsledky nedávného průzkumu Adam Durčák ze společnosti Ruzovyslon.cz, který výzkum realizoval ve spolupráci s agenturou Ipsos na reprezentativním vzorku 1026 lidí. Průzkum také ukázal, že k nevěře se Češi staví poměrně nekompromisně. Nejčastěji se takto vehementně k záletům staví lidé se základním vzděláním, z nichž by ji nikdy netolerovalo 62 % dotázaných. Naopak nejshovívavější se jeví vysokoškolsky vzdělaní lidé, za žádných okolností by ji nedokázalo tolerovat 36 % respondentů z této kategorie.

Diskuse ke článku
.