Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Když se z ložnice vytratí sex a stane se z ní pouhá noclehárna

  • 16. dubna 2023 | 06:00

    Máte se rádi, ale milování je pro vás už léta jen prázdným výrazem? Nemáte potřebu nebo chuť divočit v posteli? Je to v pořádku, když…

    „S mužem nás na sex nikdy moc neužilo, ani na začátku vztahu jsme spolu nespali nijak pravidelně. Stačil nám styk jednou měsíčně, po letech třeba i dvakrát do roka. Vlastně jsem udivená, že se nám s takovou frekvencí narodily dvě děti. Nikde o tom ale nemluvím, nikdo by nás nepochopil, že nám stačí objetí a úcta jednoho k druhému,“ svěřila se nám se svým příběhem Olga H. z České Třebové. Partnera miluje, nikdy ho za patnáct společných let nepodvedla a věří, že stejně nastavené to má i její manžel, i když o tom spolu nikdy do hloubky nemluvili.

  • Oboustranně pro

    „Pokud se oba partneři vzájemně shodnou, že sexuální život jako takový nepotřebují, ani jeden se necítí být bez sexu frustrovaný, je to v pořádku. Důležité jsou vzájemná blízkost, láska a zachování citové i dotekové intimity. Právě tohle odlišuje partnerství od přátelství,“ vysvětluje psycholožka PhDr. Jitka Douchová. Pro vztah je naprosto zásadní hlavně vzájemné sdílení – čehokoli, porozumění, napojení na sebe. Umění naslouchat si a rozumět si kolikrát i beze slov. Chuť trávit čas spolu a cítit se u toho šťastně. Dobře fungující partnerství se neobejde bez vzájemné opory, pocitu, že se na druhého můžete spolehnout, že si důvěřujete.

    Podívejte se na rozhovor s ženou, která si léčila zlomené srdce na seznamkách:

    Video se připravuje ...
    Léčila zlomené srdce závislostí na seznamkách, nakonec přišla další tragédie! Mirka ze Šťastně až na věky • VIDEO: videohub

  • Proč není dlouhodobě chuť?

    Příčin může být řada. „Můžou za tím stát psychický blok na základě sexuálního traumatu z minulosti (např. sexuální zneužívání v dětství, znásilnění) nebo nemoc. Někteří lidé sexualitu vnímají jako něco nečistého, nepatřičného, u někoho bývá sexualita dlouhodobě utlumená, což ale neznamená, že ten muž nebo ta žena nepotřebují lásku,“ podotýká psycholožka Jitka Douchová. Ne každý má také stejný apetit – ten nižší bývá častěji přisuzován ženám. Proč vlastně? Máme odlišnou sexualitu, víc napojenou na psychiku, nejsme vybavené automatickým sexuálním pudem. Ale ani to neplatí obecně, i někteří muži můžou celý život prožít se sníženou chutí.

    VIDEO: I volná láska může být krásná:

    Video se připravuje ...
    Sandy ze Šťastně až na věky: Naším volným vztahem a stylem života trpí nejvíc naše děti • VIDEO: videohub

  • Věděla jste, že…

    Polibky a doteky stojí za psychickou vyrovnaností i vyšším sebevědomím.

    Dotek zrychlí tep, podpoří krevní oběh i lymfatický systém.

    Mazlení a dotýkání mají vliv i na náš pocit, když se cítíme krásnější a atraktivnější.

    „Citová a duchovní láska se může obejít bez sexu, ale jen pokud jsou zachovány hlavně objetí, pohlazení, možnost přitulit se, polibky, projevy něhy,“ zdůrazňuje odbornice. Sexuální hrátky někdy utnou příčiny, ve kterých nemá prsty ani jeden z partnerů, respektive jejich chuť, naladění nebo nastavení. Jde hlavně o velké pracovní nasazení, příchod dítěte do rodiny, nemoc jednoho z partnerů. Vztah v podobně vypjatých momentech nemusí přestat být vztahem, když je – zas a znovu opakujeme – zachována vzájemná blízkost. Ostatně na podobném základu stojí i vztahy na dálku, zde také není přímý fyzický kontakt možný, a hluboká láska v nich přesto zůstává. „Podstatné je vědomí, že k sobě patříme, že jsme MY dva, tvoříme pevnou dvojici, rozumíme si, vytváříme třeba něco spolu, důležité jsou společné projekty a cíle, budování vztahu, nápaditost v trávení volného času. Je třeba myslet i na to, že pár má společnou partnerskou historii, minulost, která je součástí a tmelem vztahu,“ zdůrazňuje Jitka Douchová.

    Podívejte se na rozhovor s režisérkou, která se velmi intenzivně zabývala vztahy:

    Video se připravuje ...
    Režisérka Jana Počtová: Vím, proč jsem za kamerou. Já bych svůj intimní život veřejně odhalit nedokázala • VIDEO: videohub

  • Jsme jinak nastavené

    Odmítače sexuálních hrátek musí také pořád hnát něco dopředu, nesmí ustrnout, nechat vztah propadnout do všednosti a nudy. Plány jsou důležité. Nikdy by ale nemělo dojít k tomu, že všechno a za všech okolností budou prožívat výhradně ve dvojici, vždy je nutné zachovat si i určitou svobodu a volnost – i to ve finále vztah utužuje. Máte totiž o čem mluvit, co se od druhého učit, za co jeden druhého obdivovat. K lásce a partnerské blízkosti patří i rituály, které si pár vytváří a které patří jen a jen jemu. Znovu je ale třeba připomenout, že to nejdůležitější – a hlavní podmínkou toho všeho, respektive života bez milování – je to, že ani jeden z dvojice sex nepotřebuje. Nikdo nesmí být frustrovaný v potřebách ani touze. Jestli v tom nemá jeden z partnerů takhle jednoznačně jasno, pak určitě hrozí, že může do hry vstoupit někdo třetí. Ale ani tohle nemusí vztah pohřbít, v takových případech může dojít k dohodě ve smyslu "náš vztah je pevný a dovolujeme si ryze sexuální vztah někde jinde".

  • Náhradní milování

    Nejen doteky, polibky, objetí, pohlazení vyváží chybějící milování. Pro mnohé může být důležitější i to, že jsou si ve vztahu jeden pro druhého oporou, že jsou si partnery, se kterými lze probrat všechno. Že jeden toho druhého chápe, povzbuzuje, utěšuje, vezme ho za ruku na procházce, dá mu pusu na rozloučenou. „Objímání je nejen potěšením, ale dodává i pocit bezpečí, přátelství a pohodlí stejně jako sex,“ vyjádřila se pro deník Daily Mail britská psycholožka a expertka na vztahy Paula Hall. Výhodu blízkosti bez sexu vidí i v tom, že spolu ti dva více mluví, při sexu se přece jen hovory spíš nevedou.

Autor: Kateřina Pokorná
Diskuse ke článku
.