Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Chcete najít v roce 2023 lásku? Seznamte se s novými trendy v randění

  • 14. prosince 2022 | 06:00

    Každá doba s sebou přináší nové a modernější trendy v seznamování. Pokud jste ještě nenašla toho pravého, potom by bylo asi na místě trochu se přiučit, abyste nezůstala stranou. Hlavně se nenechte odradit, vaše spřízněná duše je už jistě někde za rohem.

    Po nejistotě pandemických let se nyní 70 % lidí dívá na svou vztahovou budoucnost pozitivně. Uplynulé roky mnohé donutily přehodnotit své priority ohledně potenciálních partnerů a rok 2023 na tento trend naváže. Randění bude v příštím roce dle průzkumu seznamovací aplikace Bumble hlavně o otevřenosti a zbavení se svazujících ideálů, sexuálním (sebe)objevování, ale i jasnějším vymezení hranic.

  • Ohlédnutí za letošními trendy

    V roce 2022 se po dvou letech pandemických omezení život téměř navrátil do starých kolejí. Co se seznamování týče, tak se letošek nesl ve znamení pomalého oživování zájmu o randění, do něhož vstoupily nové trendy jako hard-balling (přísné randění) nebo rande na sucho (bez alkoholu). Zároveň se ale rok 2022 nesl ve znamení takzvaného hesidatingu (z anglických slov „to hesitate“, tedy váhat, a „dating“ – seznamování se, randění). „Tento termín autoři definovali jako pocit, kdy je vám seznamování lhostejné a kdy si nejste jisti, jestli chcete hledat vážný vztah, nebo jen krátkodobý románek, protože život obecně aktuálně nepřináší mnoho jistot,“ vysvětluje Adam Durčák z e-shopu Ruzovyslon.cz, který prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou. Podle průzkumu seznamovací aplikace Bumble se však nyní 70 % lidí staví k randění pozitivně a těší se, co jim budoucnost ve vztazích přinese. A jaké trendy budou v přicházejícím roce obzvláště rezonovat?

    VIDEO: Gábi se nebojí zeptat: Jak nám zamilovanost komplikuje život?

    Video se připravuje ...
    Gábi se nebojí zeptat: Jak nám zamilovanost komplikuje život • VIDEO: Adam Balažovič

  • Open casting

    Vždy hledíte na to, aby váš potenciální partner byl vysoký? Hledáte jen někoho, kdo je na první pohled „váš typ“? Trend open castingu vybízí, aby lidé tyto zbytečné ideály hodili za hlavu. A dle Bumble to již třetina lidí skutečně udělala a jsou otevřenější možnosti seznámit se s někým, kdo jejich parametry tak úplně nesplňuje. Do jisté míry tak open casting navazuje na uvědomělé seznamování, jeden z velkých trendů loňského roku. „Během dlouhých lockdownů se lidé často uchýlili k sebereflexi a přehodnocení svých priorit, a právě to se odrazilo i na jejich postoji k randění a seznamování se. Mezi jejich priority se tak dostala snaha najít si partnera nebo partnerku, s nimiž snadno navážou emoční propojení, zároveň méně lpěli na vzhledu a začali přehodnocovat své typové preference,“ uvádí Adam Durčák. Podle průzkumu Bumble se tak nyní 63 % lidí místo na vzhled zaměřuje na emoční vyspělost.

    VIDEO: Blesk Podcast: Polyamorie je o komunikaci. Pomůže i se žárlivostí, říká Fronéma Lark.

    Video se připravuje ...
    Blesk Podcast: Polyamorie je o komunikaci. Pomůže i se žárlivostí, říká Fronéma Lark • VIDEO: Blesk

  • Guardrailing

    Název tohoto trendu vychází z anglického označení „guard rail“ – neboli zábradlí. Dává tak poměrně dobrou představu, o co jde. Vzhledem k nejistotám posledních let se lidé více zaměřili na prosazování svých hranic, které si ve vztahu nastaví. Zejména se to týká emočních potřeb – 63 % randících uvedlo, že mají své emoční potřeby a hranice jasněji vymezené. Zároveň se 59 % více zamýšlí nad tím, jak se při seznamování prezentuje.

    VIDEO: Nejslavnější hollywoodské páry: Ben Affleck a Jennifer Lopez.

    Video se připravuje ...
    Nejslavnější hollywoodské páry: Ben Affleck a Jennifer Lopez • VIDEO: Videohub

  • Love-life balance

    Pojem work-life balance je všeobecně známý a v současné době rezonuje právě i v oblasti seznamování. Dle Bumble tak například 13 % lidí uvádí, že už nechtějí randit s nikým, kdo má časově náročné zaměstnání. „V tomto ohledu lze opět pozorovat vliv uplynulých covidových let, kdy řada lidí přehodnotila své priority a místo budování kariéry se zaměřila na relaxaci, své zájmy a zábavu. Je logické, že tito lidé tak budou v potenciálním romantickém partnerovi hledat co nejpodobnější nastavení, aby mohli usilovat o harmonický vztah,“ komentuje Adam Durčák.

  • Wanderlove

    Pandemie způsobila také to, že si opravdu mnoho lidí vyzkoušelo dlouhodobou práci z domova. A řada z nich přišla na to, že jim tato flexibilita vyhovuje – 14 % lidí tak dokonce uvažuje o tom, že se stane digitálními nomády. Tento životní styl však přirozeně zamíchá zvyklostmi v seznamování. Trend wanderlove (z anglického „to wander“ – toulat se) tak zahrnuje především vzrůstající ochotu randit s někým, kdo nepochází ze stejného města, případně ani ze stejné země.

  • Etická sexplorace

    Sexplorace (spojení slov „sex“ a „explorace“ ve smyslu „sexuální objevitelství“) je trendem, jenž do popředí staví zdravě otevřený přístup k sexu, intimitě a randění. Za poslední rok se dle Bumble 20 % lidí více zaměřilo na prozkoumávání vlastní sexuality a roste počet těch, kteří zvažují nemonogamní vztah. Více objevování a prozkoumávání v oblasti sexu však automaticky neznamená, že lidé mají sexu více. Třetina respondentů se v době, kdy se průzkumu účastnili, přiznala, že sex zrovna vůbec neprovozuje. A tito lidé jsou spokojení.

Diskuse ke článku
.