Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Chtěl stále více sexu a experimentů a já souhlasila, abych ho neztratila

15. září 2022 | 06:00

Sex je ve vztahu důležitý, bez něj většinou nemůže fungovat. Jenže co když potřeby vašeho partnera převyšují vaše touhy? Tolik sexu, jako máte na začátku, kdy jste oba hormony zaplavení a nemáte dost, se nedá udržet ve většině případů po celý zbytek života.

„Začátek vztahu s Petrem byl vzrušující a plný sexu. Předešlý partner na to zrovna moc nebyl, takže to pro mě byla příjemná změna. Můj protějšek byl maximálně otevřený a rád experimentoval. Už během jediného měsíce jsme zkusili všechno možné. Jenže chtěl pořád víc – sexu i experimentů. Začal mě tlačit do věcí, které mě už vůbec nelákaly. Najednou jsem si naše milování přestala užívat. Abych o něj ale nepřišla, tak jsem k sexu svolila kdykoli chtěl nebo mě zkrátka přinutil. Jenže stejně nebyl spokojený a vyčítal mi, že si to s ním neužívám. Úplně jsem se stáhla do sebe a hledala výmluvy, jak se našim postelovým hrátkám vyhnout,“ podělila se o svůj příběh Lenka, která po třech měsících vztah ukončila.

Souhlasit musíte oba

I s partnerem by měl platit oboustranný souhlas. Pokud vás tedy přemlouvá k věcem, které nechcete, a využívá při tom manipulace, jde o sexuální nátlak. „Vždy by měla být mezi partnery dobrovolná dohoda, při které všichni zúčastnění souhlasí se sexuální aktivitou, která zahrnuje i líbání, dotyky, orální, anální nebo vaginální sex. Pokud nemám možnost odmítnout, není souhlas dobrovolný. Měly bychom dělat jen věci, které opravdu chceme,“ říká terapeutka Iva Rolederová s tím, že máme právo se kdykoli také rozhodnout, že už dál nechceme pokračovat nebo něco odmítnout, přestože jsme s tím předešlý den souhlasily.

Poslechněte si radu odborníka ohledně rozdílného sexuálního apetitu:

Video se připravuje ...
Gábi se nebojí zeptat: Jak řešit rozdíl mezi sexuální potřebou mezi partnery • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

Narušená důvěra

Takový zážitek nabourá důvěru a harmonii ve vztahu, a když navíc nebudete respektovat vlastní potřeby, přijdete i o sebeúctu. „Oběť může mít pocit, že je zde od toho, aby vyhověla, a bude potlačovat své potřeby, přestane poslouchat signály svého těla a odpojí se od něj. Když vnitřně nedávám souhlas, ten ale neposlouchám a navenek se tvářím, že je vše v pořádku. Poškozuji tím sama sebe,“ vysvětluje odbornice a dodává: „Neexistuje žádný předepsaný postup, jak takovou událost prožívat, ani jak se s tím vyrovnat. Velmi bych však doporučila, aby v tom oběť nebyla sama a vyhledala pomoc. Obrátit se můžete například na organizaci proFem – centrum pro oběti domácího a sexuálního násilí, o.p.s.

Řekněte mu to!

Že bychom si měly hájit své hranice je tedy jasné. Co dělat ale dál, abyste nesoulad mezi vámi a partnerem napravila? Nejprve se zeptejte sama sebe, proč se u vás touha vytratila. Teprve poté s ním problém otevřeně proberte. Pokud se vám nějaká praktika nelíbí, vysvětlete mu proč, a hledejte společně jiný způsob, jak zpestřit běžnou rutinu. Co se týče rozdílného sexuálního apetitu, i tam je třeba najít kompromis. Jeden trochu ubere, druhý malinko přidá a sejdete se někde uprostřed, případně hledejte i způsob, jak si milování co nejvíc zpříjemnit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová