Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Průzkum ukázal, že sexuální násilí u mladistvých hrozí zejména na školách

  • 6. května 2022 | 06:00

    Ukázalo se, že sexuální násilí číhá opravdu všude a nevybírá si věk ani pohlaví. Jak moc jsou naše děti vystaveny nebezpečí a že číhá především tam, kde bychom to nejméně čekali, to je alarmující.

    Již od roku 2001 je duben měsícem zasvěceným zvyšování povědomí o sexuálním napadení a jeho prevenci. Sexuálnímu násilí, útokům nebo obtěžování jsou po celém světě vystaveny především ženy. Jak ukazuje loňský výzkum realizovaný výzkumnou agenturou MindBridge Consulting pro organizaci proFem, v České republice se s nějakou formou sexuálního obtěžování nebo násilí setkalo 54 % žen starších 18 let. „Nejčastěji, ve třetině případů, jsou ženy vystaveny obtěžování verbálnímu, druhou nejběžnější formou je pak osahávání či hlazení proti vůli oběti. Téměř každá desátá žena nad 18 let pak byla znásilněna,“ komentuje průzkum Adam Durčák z e-shopu Ruzovyslon.cz, který prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

  • Sexuální násilí číhá ve školách

    Sexuální násilí se však nevyhýbá ani dospívajícím. Z reportu americké organizace National Sexual Violence Resource Center (NSVRC) vyplývá, že ho zažila čtvrtina dívek a šestina chlapců do 18 let. Pachatelem sexuálního násilí na dívkách je nejčastěji – v téměř 44 % případů – člověk mimo rodinu, kterého znají. Až ke 44 % případů sexuálního násilí páchaného na mladistvých ve věku 12 až 18 let dochází ve škole oběti. Sexuální obtěžování pak osobně zažilo celých 52 % dívek a 35 % chlapců od 12 do 18 let, v on-line prostředí poté 36 % děvčat a 24 % chlapců.

    Podle studie kanadských odborníků z Université du Québec à Montréal z konce roku 2020 uveřejněné v odborném časopise Journal of Youth and Adolescence zažilo 20 % dospívajících dívek a 7 % dospívajících chlapců nechtěnou sexuální aktivitu také v rámci jejich současného nebo zatím posledního partnerského vztahu.

    Podívejte se na rozhovor o těžkém traumatu ze sexuálního napadení:

    Video se připravuje ...
    Alena Doláková: Vím, jak je těžké, vyrovnat se se znásilněním • VIDEO: videohub

  • První lásky bývají mnohdy kruté

    Partnerské násilí mezi dospívajícími je oproti domácímu násilí méně diskutovaným tématem, přitom ho zažívá nemalé procento mládeže. Z loňského průzkumu kanadských univerzitních odborníků mezi více než třemi tisíci dospívajících například vyplynulo, že 12 % z nich čelilo ve vztahu fyzickému násilí, 28 % vypovědělo, že se je partner či partnerka pokoušeli ovládat nebo jim emocionálně ubližovali, a 18 % zažilo, že je jejich protějšek ztrapňoval či monitoroval prostřednictvím sociálních médií.

    „V českém prostředí se v poslední době díky filmovému počinu V síti dostalo do širšího povědomí téma sexuálního predátorství na dětech a dospívajících na internetu. Díky tomu se, doufejme, před těmito činy podaří ochránit více dětí a teenagerů. Pak je tu ovšem právě i téma takzvaného ‚teen dating violence‘ neboli partnerského násilí na dospívajících, jemuž se tolik pozornosti nevěnuje, a přitom mladé dívky a chlapce také významně ohrožuje,“ podotýká Adam Durčák. Dle výzkumu organizace proFem z roku 2018 se s dlouhodobým násilím ve vztahu potýkalo 30 % lidí ve věku 16 až 26 let, z toho 61 % ženského a 39 % mužského pohlaví. Téměř čtvrtina z nich ho přitom nijak neřeší, rodičům se svěří jen 18 %, na linku důvěry se obracejí pouhá 2 % obětí.

    Podívejte se na rozhovor o domácím násilí:

    Video se připravuje ...
    Mirka Čejková: Měla jsem období, kdy jsem se mužů bála • VIDEO: Videohub

Autor: roh, inf
Diskuse ke článku
.