Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Víte, co je sexuální grooming, koho ohrožuje a jak ho poznáte?

  • 28. února 2022 | 05:00

    Dnes aby se čert vyznal ve všech nových pojmenováních, a to nejen v sexuální oblasti. Sexuální grooming může mnohým evokovat způsoby, jak se připravit na sexuální styk, nebo techniky, jež nějakým způsobem upravují naše intimní partie. To jste ale vedle jak ta jedle!

    Sexuální grooming je vlastně druh zneužívání charakterizovaný tím, že se násilník pomalu, metodicky a manipulativně přibližuje ke své oběti v průběhu času. Je to zvrácený přístup k sexuálnímu zneužívání. Pro násilníka je konečným cílem sexuálního groomingu, aby oběť nakonec souhlasila se sexuální a emocionální blízkostí. Nejsnadnějšími, a tím pádem nejčastějšími oběťmi bývají děti, puberťáci či zranitelní dospělí, kteří se stávají rychleji závislými na druhých.

  • Co tedy přesně znamená sexuální grooming?

    Je to postupný proces, během kterého se obvykle starší násilník snaží získat důvěru zranitelného jedince. Násilník na to jde postupně a zezačátku se zdá všechno v pořádku. Tito násilníci dávají své oběti uznání a povzbuzují ji, ale postupně vše graduje do fyzické oblasti. Začínají držením za ruku, poté prodlužují objetí a líbají na tvář. Pak přijdou sexuální narážky a sdílení tajemství. Cílem násilníka je izolovat osobu od přátel a rodiny, aby nad ní mohl mít kontrolu. Tím, že se jedná o opravdu dlouhý a postupný proces, mnohdy si ani oběť, ani její blízcí nevšimnou rizika. Vše končí sexuálním nebo emocionálním zneužíváním. Celý proces má šest různých fází:

    Video se připravuje ...
    Alena Doláková: Vím, jak je těžké, vyrovnat se se znásilněním • VIDEO: videohub

  • Zaměření se na oběť

    Velmi často se násilník se svou obětí setkává on-line na různých komunikačních platformách, ale není vyloučeno, že se mohou setkat i v reálném životě. Nejčastěji to bývá vztah chůva a dítě, učitel a žák či trenér a sportovec. Dynamika síly, která je těmto vztahům vlastní, je to, co může umožnit, aby se grooming uskutečnil, je tu věkový rozdíl a rozdíl postavení, který vytváří iluzi, že starší a zkušenější člověk si zaslouží důvěru.

    Video se připravuje ...
    Jan Dvořák: Ze vztahu s psychopatem musíte utéct, zničí vám zdraví i psychiku • VIDEO: Videohub

  • Získání důvěry

    Násilník pomalu získává potřebné informace o své oběti. Prostřednictvím nenásilné konverzace, pozorováním a rozhovory s rodinou či přáteli. Mnohdy se totiž stává, že se s nimi násilník spřátelí, aby vyvolal pocit důvěryhodnosti.

    Video se připravuje ...
    Mirka Čejková: Měla jsem období, kdy jsem se mužů bála • VIDEO: Videohub

  • Dávání toho, co je třeba

    Pomocí získaných informací se dozví přesně to, co jeho vyhlédnutému objektu chybí, po čem touží, a dá mu pak přesně to, co postrádá. Pokud např. není dívka doma pochválena, nikdo jí neříká, jak je na ni pyšný, je tu najednou tenhle „přítel“, který nešetří chválou, pomáhá s tím, co jiného nenapadlo, zahrnuje dárky, zve na večeře. Tím si agresoři tohoto typu budují u oběti pocit nenahraditelnosti a tvoří emocionální pouto.

    Video se připravuje ...
    Nejsi v tom sama: Matky milují i ničí • VIDEO: Videohub

  • Izolování

    Pomalá izolace oběti od všech blízkých. To, jak bude tento proces vypadat, se odvíjí od toho, jaký je vztah těch dvou, kde vznikl a na jakých základech stojí. Může to být o tom, že násilník požádá oběť, aby zůstala po tréninku nebo po škole, sdílí spolu tajemství, kvůli nimž má oběť pocit, že je na světě úplně sama.

  • Zařazení dotyků a sexu do vztahu

    Tato fáze je opravdu znepokojující. Může zahrnovat cokoli od nevhodných poznámek o těle oběti přes sexuální návrhy až po skutečné sexuální napadení. V on-line vztazích pak jde o přesvědčování o zaslání nahých fotografií či během on-line telefonování agresor žádá oběť, aby se sexuálně dotýkala sama sebe.

  • Udržování kontroly

    Bohužel, jakmile dojde k sexuálnímu napadení, už není návratu, není to jen ojedinělá záležitost. Nyní se bude násilník snažit, co mu síly budou stačit, aby si oběť připoutal ještě těsněji, udržel si její důvěru, izolaci a pobláznění. Jestliže oběť dospěje do stadia, kdy by chtěla s někým o jejich vztahu promluvit, začnou vydírání nebo sebeobviňování, hrozby. Následně opět začnou vemlouvání, pochlebování, povzbuzování jako manipulativní taktika, která má oběť přesvědčit o tom, že její násilník je jediný, kdo na ni dohlíží. 

    Na Netflixu doporučuji dokument Manipulátoři!

Diskuse ke článku
.