Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Erotické sny: Proč je míváme a co o nás vypovídají?

Proč míváme erotické sny?
25. dubna 2022 | 06:00

Zatímco občasné sexuální sny jsou zcela normální (a zábavné!), pokud je máte opakovaně nebo často, může to mít hlubší důvod.

Pokud jste se tento měsíc několikrát probudila zpocená po lechtivých snech, vězte, že nejste jediná. „Minulou noc jsem ve snu podvedla svého partnera s někým, koho jsem nikdy ve skutečném životě nepotkala,“ svěřila se mi kamarádka. Jiná hlásila, že se probudila z obzvlášť prostopášného dovádění s někým, s kým chodila na vysokou školu a kterého za posledních dvacet let viděla pouze prostřednictvím příspěvků na sociálních sítích. 

Proč máte teď tolik sexuálních snů? Krátká odpověď? Stres. Delší odpověď? „Sny poskytují formu noční terapie,“ říká doktorka Sophie Bostock, vědkyně zabývající se spánkem. Jednou z funkcí snů je zpracovávat emocionální zážitky, takže pokud jste zažila intenzivní emoce během dne, můžete mít silnější chuť snít v noci. „Lidé mohou mít sexuální sny, aby vyjádřili své emocionální, potlačované potřeby, které je třeba držet, ale potřebují osvobodit svou sexuální energii, kterou z jakéhokoli důvodu nevyjadřují během dne,“ říká psycholožka Francesca Moresi.

Když jsme ve stresu a úzkosti, reakce bojuj, nebo uteč, znamená, že mozek je v režimu přežití. Když se to stane, nezbývá energie na sex. Ať už je vaše situace jakákoli, je pravděpodobné, že vaše sny fungují jako kompenzační schopnost.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: bla