Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nezadaní budou raději bez sexu, ukázala studie! Dojde to u nás tak daleko jako v USA?

  • 7. října 2021 | 06:00

    Bezpečí až na prvním místě, jak se říká, ale nic by se nemělo přehánět. Studii, kterou provádí jedna z nejoblíbenějších seznamek, ukázala, že po pandemii jsou Američané opatrnější než kdy jindy a sex a seznamování dostává zcela nový rozměr. Samozřejmě souhlasím s tím, že bychom měli být při sexu s novými partnery obezřetní, přece jen pohlavní choroby ještě nevymřely a teď se objevil covid, ale přece nebudeme i na rande chodit s očkovacím průkazem! Průzkum dokonce odhalil, že sex je pro více než osmdesát procent z dotazovaných méně důležitý než dříve!

    Celosvětově oblíbená online seznamka Match zveřejnila zjištění ze svého tradičního průzkumu, který už jedenáct let mapuje intimní životy singles, tedy nezadaných lidí. Přinesla tak zajímavé informace o postoji singles vůči vakcinaci proti covid-19 jako důležitému faktoru ohledně volby nových partnerů.

    Studie, která je jediná svého druhu, sleduje myšlenky a postoje nezadaných lidí více než deset let. Letos se do ní zapojil reprezentativní vzorek 5000 Američanů ve věku 18–98 let. Jednotlivé generace studie rozděluje na generaci Z (18–24 let), mileniály (25–40 let), generaci X (41–56) a generaci baby boomers (57–75).

  • Nejnovější údaje

    Nejnovější údaje odhalují, že stav očkování proti covid-19, tedy faktor, který ještě před rokem ani neexistoval, se stal pro drtivou většinu nezadaných velmi důležitým. 58 % respondentů uvádí, že jde o nejdůležitější faktor pro rozhodování, zda navázat nějaký vztah s potenciálním partnerem. Nyní je dokonce ještě důležitější než tradiční hlediska, jako jsou politická příslušnost (53 %) nebo náboženské vyznání (43 %). 73 % nezadaných Američanů uvádí, že jsou očkováni (ve srovnání s 64 % obecné populace v USA), a 2 ze 3 nezadaných tvrdí, že chtějí, aby jejich partneři pro seznamování byli vakcinováni. Vysílají tak jasnou zprávu, že neočkovaní lidé jsou pro většinu singles při on-line seznamování méně zajímaví.

    „Dnešní nezadaní dramaticky změnili své priority v seznamování: 52 % nezadaných se ani nesetká s neočkovanou osobou, 48 % považuje odpůrce očkování za sobecké a téměř 60 % nebude mít sex s neočkovanou osobou. Amor má ve svém toulci nový šíp: váš očkovací průkaz. Je to dnešní vstupenka do světa romantiky,“ komentuje výsledky studie Dr. Helen Fisher, biologická antropoložka a hlavní vědecká poradkyně ve společnosti Match.

    Podívejte se na video o pohlavních chorobách:

    Video se připravuje ...
    Přibývá více nemocných pohlavní chorobou. Které jsou ty nejčastější? • VIDEO: Videohub

  • Jak jsme na tom my?

    Podle Vojtěcha Slámy, zakladatele on-line sexshopu Yoo.cz, je opatrnost nezadaných pochopitelná: "Při seznamování hraje velkou roli zdraví potenciálního protějšku – především pokud jde o nakažlivá onemocnění. Je už standardem zajímat se o HIV status, stejně jako je samozřejmé vyžadovat použití kondomu při sexu s novým partnerem. Nepřekvapuje mě, že se lidé očkovaní proti covid-19 při seznamování zajímají o status toho druhého.”

    Autoři studie také uvádějí, že jsou jejich zjištění v kontrastu s očekáváním "léta lásky”, které se tak úplně nenaplnilo. I přes predikce, že s uvolněním pandemických restrikcí se zvýší frekvence náhodného sexu, 78 % singles tvrdí, že jsou vybíraví. 2 ze 3 chtějí se sexem počkat až po třetím setkání a 1 ze 3 vůbec nechce mít blízkou fyzickou intimitu během prvních tří schůzek. Jen 8 % nezadaných uvedlo, že měli během pandemie sex na jednu noc, a 85 % řeklo, že sex je pro ně nyní méně důležitý než před pandemií.

    Podívejte se na video o ženské sexualitě:

    Video se připravuje ...
    Nejsi v tom sama: Se sexexpertkou o ženské sexualitě a schopnosti dosáhnout orgasmu • VIDEO: Videohub

  • Výsledky studie

    Většina nezadaných také chce očkovaného partnera pro sex, romantiku a vážný vztah:

    58 % uvedlo jako nepravděpodobné, že by měli sex s neočkovaným partnerem. 54 % uvedlo jako nepravděpodobné, že by měli s neočkovanou osobou romantický vztah. 52 % by nešlo na první rande s někým, kdo není očkovaný.

    Pro mnoho nezadaných se navíc změnil celkový význam sexu:

    85 % nezadaných (celkem mužů i žen) uvedlo, že je pro ně sex méně důležitý (15 % uvedlo, že je důležitější). 81 % mužů tvrdí, že je pro ně sex méně důležitý (19 % si myslí, že je důležitější). 87 % žen tvrdí, že je pro ně sex méně důležitý (13 % si myslí, že je důležitější).

    Mnozí však využili období pandemie k prozkoumání vlastní intimity:

    1 ze 3 mladých nezadaných uvádí, že se během pandemie naučil, jak se lépe sexuálně potěšit. Polovina nezadaných tvrdí, že se během pandemie naučili něco nového v oblasti sexuality (např. jak potěšit sebe, jak potěšit svůj protějšek, co nedělat při sexu s partnery nebo při masturbaci).

Diskuse ke článku
.