Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ženy přiznaly: Náctiletá dcera našla můj vibrátor a chtěla by svůj! Co na to říct?

  • 29. dubna 2021 | 06:00

    Když já jsem byla v pubertě, rozhodně se u nás doma o sexu nemluvilo. Jediné, co jsem od maminky slýchala, bylo, že sex je špatný, přenáší se jím sexuální choroby a mohla bych příliš brzy otěhotnět, proto bych neměla spěchat. Jenže v té době nebyl internet a veškeré informace, které jsem potřebovala, jsem vyčetla v knihách. Co je to vibrátor, jsme rozhodně v pubertě neřešily já ani mé vrstevnice.

    Doba pokročila a nedávno jsem s kamarádkami, jež mají dospívající dcery, přišla na to, že jedné z nich našla dcera doma vibrátor a zatoužila po svém vlastním. Kamarádka byla v rozpacích a netušila, jak si s tím poradit. Udělala jsem si tedy takový průzkum. Zeptala jsem se dalších matek, jak hovoří doma o této tematice, a také jsem poprosila o názor odborníky, abych zjistila, jestli a jaké erotické pomůcky jsou pro dospívající dívky vhodné.

  • MUDr. Marek Broul, sexuolog

    Obracejí se na vás rodiče ohledně doporučení erotických pomůcek svým dcerám?

    S tímto dotazem se rodiče na sexuologa většinou neobracejí. Každý si řeší svou sexualitu sám a málokterá dcera se asi svěří svým rodičům s potřebou nákupu erotických pomůcek. V dnešní době volně dostupných e-shopů a doručení zboží diskrétně asi žádná dívka pomoc rodičů nepotřebuje.

    Existuje nějaké doporučení ohledně věku vhodného pro začátek používání erotických pomůcek u dívek?

    Žádné doporučení neexistuje. Každý dospíváme individuálně a na každého přijde potřeba využít erotické pomůcky v jinou dobu.

    Jak by se měli zachovat rodiče, jejichž dcera se na ně obrátila, že by si přála vlastní vibrátor?

    Určitě by měli dceru pochopit a nezlobit se na ni. V klidu její potřeby probrat a případně, pokud má matka s dcerou „kamarádský vztah“, můžou navrhnout společnou návštěvu sexshopu.

    Je vhodné a přínosné pro zdravý vztah rodičů s dcerou, aby s ní rodiče sami otevřeli diskusi o masturbaci?

    Samozřejmě rodiče mohou toto téma doma otevřít. Ale rozhodně by dále měli postupovat podle reakce dcery. Pokud toto téma nechce dcera s rodiči řešit, není vůbec vhodné ji do tohoto tématu tlačit a nutit.

    Dá se říct, že pořízení vibrátoru pro dceru může snížit rizika spojená s neuváženým mladistvým sexem, jako jsou nákaza pohlavními chorobami nebo nechtěné otěhotnění?

    Ano, určitě jsou rizika nákazy pohlavní chorobou či nechtěného otěhotnění jedněmi z faktorů, proč používat erotické pomůcky místo vyhledávání náhodných partnerů.

    Podívejte se na video o ženské sexualitě:

    Video se připravuje ...
    Nejsi v tom sama: Se sexexpertkou o ženské sexualitě a schopnosti dosáhnout orgasmu • VIDEO: Videohub

  • Vojtěch Sláma, zakladatel on-line sexshopu Yoo.cz, který mapuje sexualitu v Česku

    Na co se zaměřit při výběru erotické pomůcky vhodné pro masturbaci mladých dívek – podle čeho vybírat a jak (parametry: velikost, design, síla vibrací...)? Hraje roli to, zda je dívka panna?

    Lidé prozkoumávají svou sexualitu v každém věku, dospívající obzvlášť. I u nás v sexshopu občas poradíme rodičům, kteří chtějí podpořit své dospívající děti ve zdravém zkoumání sexuality. Většinou přijdou otcové, kteří se obávají, že jejich dcera skočí do postele prvnímu, který ji okouzlí. Důvody ale mohou být i úsměvné, zrovna nedávno si náš zákazník pořídil tři stejné vibrátory s dovětkem "aby se dcery nehádaly"...

    A jak by měla erotická pomůcka pro mladou dívku vypadat?

    Nejčastější volbou jsou vibrační Venušiny kuličky, menší vibrátory a přikládací stimulátory na klitoris. U vibrátorů sáhněte spíš po menších a něžnějších modelech s tichými vibracemi. Zajímavé jsou zejména takové, které na první pohled vůbec nevypadají jako erotická pomůcka – minivibrátorem ve tvaru rtěnky vaše dcera určitě nepohrdne. Pokud je vaše dcera panna, zvolte vibrátor na klitoris, který ji o panenství nepřipraví.

  • Petra

    "S dcerou (16) mám kamarádský vztah. Při otázkách ohledně sexu jsme se dostaly i k tématu masturbace. Snažila jsem se dceři vysvětlit, že je to přirozená součást poznávání svého těla a jaké možnosti existují. Dostaly jsme se i k nabídce erotických pomůcek a k tomu, k čemu jsou vhodné – přiměřeně věku mé dcery. Tuto cestu jsem volila, protože mi to přijde jako přirozenější a svým způsobem i jemnější varianta, jak poznat své tělo a citlivé body. Kdyby za mnou přišla s přáním koupě jemného vibrátoru, neměla bych problém jí přání splnit. Podle mého je lepší, když takový dárek koupí matka dceři, než aby se to snažila dcera koupit tajně přes kamarádky," říká Petra.

    Jaký mají české ženy vztah ke svému tělu? Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Gábi se nebojí zeptat: Jaký mají české ženy vztah ke svému tělu? • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • Naďa

    "Kdysi mě táta přistihl při onanii, bylo mi asi 13. Dostala jsem pěkně vynadáno a spoustu zákazů. Pamatuji si, jak na mě zařval: Co to děláš?! Strašně jsem se lekla, měla jsem pocit, že dělám něco strašného. Proto jsme se s manželem rozhodli, že budeme naše děti vzdělávat i v sexuální výchově. Doporučujeme jim vhodná edukativní sexuální videa a knížky. K výběru erotické pomůcky jsme se ještě nedostali, ale problém bychom s tím neměli. Sami bychom se v sexshopu poradili, jaká erotická pomůcka by byla vhodná. Je to lepší, než kdyby děti v rámci experimentů použily předměty, které by jim mohly třeba i ublížit," říká Naďa.

  • Markéta

    "Před časem jsme já a manžel chtěli k našim hrátkám použít vibrátor, a hle – nebyl na svém místě. Našla jsem ho později pod polštářem 16leté dcery. Nikomu jsem nic neřekla a dala ho tam, kam patří. K narozeninám, které měla dcera za měsíc, jsem jí koupila její vlastní. Bez komentáře, jen jsem jí dala zabalenou krabičku pod polštář. Druhý den jsem našla na pracovním stole vzkaz: Děkuji. O věcech, o kterých máme ostych mluvit, si píšeme," dodává Markéta.

Diskuse ke článku
.