Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

4 nejčastější sexuální problémy, které řeší sexuologové. Nemáte některý?

  • 1. srpna 2019 | 06:00

    Když už se s některou kamarádkou bavíte o sexu, jsou to většinou příjemné zážitky, které s ní rozebíráte. K problémům se samozřejmě taky člověk dostane... A pokud jde o kámošku, která o vás ví všechno (a vy o ní), nemáte před ní asi velké zábrany.

    Jsou ale ženy, které se o této své intimní stránce života nedokážou bavit s nikým, koho znají, a přesto problémy mají. Potom nastupují odborníci, kteří jsou na podobné věci zvyklí a jsou trénovaní poradit. Vždycky je lepší se s někým poradit než to dusit v sobě a sužovat se zbytečně. Toto jsou věci, které lidé se sexuálními terapeuty nejvíce řeší.

  • Nejistota, že v posteli vlastně nevíte, co děláte


    Autor: iStock

    Ne každá žena je hned bohyní ložnice a vůbec žádná z nás není bez chybky hned na první dobrou. Spousta žen se trápí různými mindráky, mnohé ženy nejsou se sebou spokojené. To se samozřejmě může odrážet i v jejich sexualitě. Také špatný partner, který sráží sebevědomí, ničemu nepřidá. Spousta žen si tak myslí, že jsou v posteli nemožné, a přichází to řešit k odborníkům. Sexuálním dovednostem se člověk učí během života a bohužel se mnohdy inspiruje v pornografických filmech, které jsou velmi zkreslené. Vše je o zkušenostech, komunikaci a entuziasmu, který je v sexu rozhodně důležitý.

  • Stud kvůli masturbování


    Autor: iStock

    Je to až překvapivé, že stále tolik lidí považuje masturbaci za něco, co by se nemělo dělat. Výzkumy se prováděly v USA, ale i tak je to zarážející. Příčina je většinou ve výchově, v tom, jakým způsobem nám byla vysvětlena sexualita. Pokud od malička někomu vtloukáte, že je masturbace něco špatného, těžko se toho dotyčný potom zbavuje. Někdy je to i tím, že se o tom nemluví vůbec a stává se z toho tabu. Masturbování je zdravým základem sexuality, a pokud u toho neubližujete sobě nebo jiným, je vše absolutně v pořádku. Existuje spousta různých způsobů, jak masturbaci provozovat, a je jen na vás najít si ten, který vám bude vyhovovat.

    Podívejte se na názor odborníka na rozdílné potřeby v sexu u partnerů:

    Video se připravuje ...
    Gábi se nebojí zeptat: Jak řešit rozdíl mezi sexuální potřebou mezi partnery • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • Strach z nedostatečné pokrokovosti


    Autor: iStock

    Moderní doba přináší také nový závan v sexuální oblasti, a to v mnoha směrech. Trilogie Padesáti odstínů otevřela dveře sexuálním praktikám, které byly dříve schovávány spíš za zavřenými dveřmi – a mnozí nad nimi jen kroutili hlavami. Nyní je svět sexu otevřen mnohem pestřejší škále a spoustu lidí to trochu děsí. Mají pocit, že nejsou dostatečně progresivní v této oblasti a že běžné sexuální praktiky už v posteli nefrčí. A tím pádem se z "obyčejných žen" stanou jen nudné milenky. Protože právě ženy si s tím dělají nejvíce hlavu. Je dobře, že sex je barevný, ale u vás v ložnici se o tom všem musí napřed mluvit – pouštějte si k tělu jen takové praktiky a libůstky, které budou vám oběma přinášet uspokojení.

  • Tlak ze strany partnera


    Autor: iStock

    Tlak ze strany partnera cítí ženy ve dvou různých modifikacích. Jednou z nich je frekvence sexu a druhou sexuální praktiky. Když se v páru sejdou dva jedinci, kteří mají odlišný sexuální apetit, a jeden vyžaduje na tom druhém, aby mu vyhověl, nebude to nikdy fungovat, pokud by měl jedinec s nižší chutí na sex následovat toho druhého. Tam se jen vypěstuje nechuť k partnerovi a sexu s ním vůbec. Obdobné je to i s tím, když partner nutí partnerku k praktikám, které jí nejsou příjemné, a ona, aby ho neztratila, se nakonec nechá přemluvit, ale nerada. V okamžiku, když se partneři přestanou sexuálně respektovat a jeden druhého do něčeho nutí, je to problém, který se musí řešit. Mnohdy stačí rozumná rozmluva, jindy je třeba vyhledat odbornou pomoc.

Diskuse ke článku
.