Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Teenageři málo spí a provozují rizikový sex! Čím ještě šokovala studie?

  • 20. června 2019 | 06:00

    Spánek ovlivňuje spoustu situací v našem životě. Během něj se mozek regeneruje a tělo získává sílu na další den. Pokud ho nemáme dostatek, může se to projevit dokonce i na tom, jak se chováme v sexu.

    Nejnovější studie amerických vědců dokazuje, že nedostatek spánku ovlivňuje především sexuální chování teenagerů. Zjistilo se, že velmi málo spí až tři čtvrtiny teenagerů.

  • Spíte málo? Hrozí vám spousta nemocí


    Autor: iStock

    Někteří lidé nepotřebují spát tolik, kolik potřebují druzí – nebo se to alespoň zdá. Ano, sice dokážeme fungovat, ale mozek a tělo potřebují k regeneraci určitou dobu, a ta se nedá "našvindlovat". Lidé s chronickým nedostatkem spánku postrádají energii, mají zhoršenou paměť, špatně se soustředí, jejich reflexy jsou pomalejší. Hrozí jim též řada zdravotních komplikací, například kardiovaskulární obtíže, a mají zvýšené riziko vzniku cukrovky.

  • Nedostatek spánku ovlivňuje sexuální chování


    Autor: iStock

    Spánkovou deprivací trpí spousta dospělých, což v dnešní době už nikoho nepřekvapuje, ale studie, která byla nedávno publikována v americkém žurnálu Health Psychology, zjistila, že osm hodin denně spí jen šestadvacet procent teenagerů! A upozornila také na to, že spánkový deficit může vést k nárůstu sexuálně rizikového chování.

  • Dospívající jsou ohroženi nejvíce


    Autor: iStock

    Jestliže málo spíte, snižuje se u vás schopnost dělat uvážená rozhodnutí, a to má vliv na impulzivní chování. Zjistilo se, že ti pubescenti, kteří toho naspali nejméně, se až dvakrát častěji pouštěli do rizikového sexu. Pod tím se rozumí takový sex, kdy nepoužívají ochranu nebo jsou pod vlivem omamných látek. „Dospívající si tak kvůli nedostatečnému spánku mohou přivodit vážné potíže, ať už v podobě pohlavně přenosných nemocí nebo nechtěného těhotenství. Je také riziko, že si do dospělého života přenesou nezdravé sexuální návyky,“ upozorňuje Adam Durčák ze sexshopu Růžový slon.

  • Chcete lepší sex? Vyspěte se!


    Autor: iStock

    Samozřejmě že když málo spíte, jste unavení, a tím pádem ani chuť na sex není taková. Ženy mají také problém se sexuálně vzrušit. Během milostného aktu je důležité, aby všechny funkce fungovaly. Ženy, pokud mají problém se vzrušit, potom produkují také méně zvlhčovadel, která jsou pro kvalitní sex velice důležitá. Takže pozor na ponocování!

Diskuse ke článku
.