Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Gábi se nebojí zeptat: Co považují za nevěru muži a co ženy? Neshodneme se!

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič
16. června 2016 | 06:00

Nevěra! Někdo ji řeší víc, jiný míň. Žárlivost vyplývá zřejmě pouze z toho, jak je člověk spokojen sám se sebou. Takže pokud se mu ve vztahu dostává patřičné pozornosti a něhy, není důvod k žárlení a ani k nevěrám. Muži a ženy ovšem vnímají nevěru jinak!

„Je velice zajímavé, že američtí vědci dělali pokus na mužích a na ženách, během kterého je měřili různými přístroji. Řekli jim, aby si představili nejvíce stresující situaci ve vztahu. Přitom jim měřili tlak, galvanický odpor, bušení srdce a dech a tak dále a zjistili velmi zajímavý rozdíl mezi muži a ženami. U mužů byla ta nejhorší představa, že jejich stálé partnerky mají sex s jiným mužem. Pro ženy ovšem byla nejděsivější představa, že se jejich partner romanticky zamiluje do jiné ženy a že se s ní za ruku prochází někde při měsíčku. To jsou obrovské rozdíly,“ popisoval nám výzkum vnímání nevěry sexuolog Petr Weiss a dále vysvětlil, proč takové rozdíly jsou.

„Je-li totiž nevěrná žena, potom muži hrozí, že bude celoživotně investovat čas, energii a peníze do cizích genů. Když je ale nevěrný partner, není nutné, aby musel mít někde jinde s jinou ženou dítě, a proto tato představa ženy tolik neděsí. Když se muž zamiluje do jiné ženy, tak potom teprve hrozí, že ženu kvůli té druhé opustí a začne investovat do té cizí ženy a jejích potomků.“