Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdy je sex nejlepší? Petra Janů tvrdí, že po padesátce

Fotografie
20. dubna 2010 | 16:58

Každý věk má sexuálně něco do sebe a nejspíš lze říci, že kvalita sexuálního prožitku je úměrná fyzické kondici, psychice, zkušenostem. Zejména u žen, které vnímají soulož komplikovaněji a orgasmus pro ně není vždycky samozřejmostí.

Podle jednoho z průzkumů veřejného mínění je necelých třiadvacet dotázaných přesvědčeno, že žena sexuálního vrcholu dosahuje v rozmezí třiceti až čtyřiceti let. Plus mínus patnáct procent má zase dojem, že sexuální touha je nejvyšší v mládí a pak už klesá. A necelých třicet procent respondentů tvrdí, že apetit je na tomto poli u každé ženy jiný a obecně míní, že se v průběhu života stupňuje.

.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Vycházejme tedy z poznatků sexuologů, kteří samozřejmě tvrdí, že sexuální touha a uspokojení s ní spojené je věc nesmírně individuální, nicméně praxe jim dovoluje dělat jisté závěry.

VE 20 LETECH

Začátek cesty

Žena je mladá, krásná, žádoucí.. Ale v sexuálním životě je teprve na startovní čáře. Tělo se začíná probouzet. Sexuoložka Laura Janáčková říká: „Obecně se dá říct, že problémy se vzrušením a dosahováním orgasmu jsou nejčastější asi do pětadvaceti let.“ Ženy zkrátka potřebují delší čas,aby poznaly, co k uspokojení potřebují. Objevily erotogenní zóny, které fungují. Stačí si počkat, panika je nemístná.

Jak jsou na tom muži?
Podle sexuologů jsou na erotickém vrcholu. Jejich tělo je vybuzené k maximálním výkonům. S přibývajícími léty výkonnostní křivka začne klesat. Naštěstí ji budou moci zachránit zkušenostmi a technikou. Pokud nějakou budou mít.

VE 30 LETECH

Čas na první orgasmus

Hormony v těle fungují na sto procent. Sex ženy obecně baví a užívají si ho. Podle odborníků zažívají právě po třicítce vrchol milostného apetitu. „Nejvyšší potřebu a aktivitu uvádějí ženy ve věku třiceti až čtyřiačtyřiceti let. Většinou totiž dospívají psychosexuálně až po třicítce. Mnohé z těch, jež do této doby nedosahovaly orgasmu, jej začínají prožívat. Některé dokonce poprvé. Ty, jež byly do té doby vzrušivé pouze klitoridálně, mnohdy mají i vaginální orgasmus,“ říká Laura Janáčková.

Není divu, že tempu mužští vrstevníci nestačí. Partnerky se leckdy začínají poohlížet po mladíčcích. Ty jejich apetit láká, stejně jako zkušenost. Podle některých studií jsou ženy kolem třicítky nevěrné nejčastěji.

Jak jsou na tom muži?
Není to, co to bývalo. Ale ztráta libida nebývá u třicátníka zásadní. Je zkušený. Ví, co chce i co nemá smysl zkoušet. Někdy dá sice před sexem přednost pohodlí, jinak je to milenec ve skvělé formě.

.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

VE 40 LETECH

Sexuální Olymp

Apetit začíná pozvolna klesat. Přesto je čtyřicítka považovaná za ženský sexuální Olymp. Proč? Dvě třetiny žen prožívají sexuální hrátky po čtyřicítce daleko intenzivněji než před dvaceti lety. Hormony fungují skvěle, vědí, oč si říct. Orgasmus bývá mnohem bouřlivější, než kdykoli předtím.

Jak jsou na tom muži?
Sexuální potřeba klesá. Začínají se objevovat poruchy erekce. Čtyřicátníci to ale dokáží vynahradit zkušenostmi, trpělivostí, dlouhým milováním. Předčasná ejakulace je v tomto věku naprosto vzácná.

V 50 LETECH

Čas krize

Život začíná komplikovat menopauza. Hormony jsou jako na houpačce a s nimi nálada, sexuální puzení. Některé ženy v tomto období ztrácejí schopnost prožívat orgasmus. Přestože je sex důležitý i po padesátce, nejsou spokojené. Trápí se nezájmem partnera, nedostatkem citu. Problémy s jeho erekcí.

Jak jsou na tom muži?
Síla ubývá, ale pocit sexuálního uspokojení jim stojí za námahu. Je jasné, že pro padesátníka neexistují téměř žádná neprobádaná místa. Milování s ním je sázka na jistotu, otevřenost, důvěrnost. Za poruchami ztopoření často stojí nějaký závažný zdravotní problém.

V 60 LETECH a později

Na sex není člověk nikdy starý. Potvrzují to i statistiky: víc než polovina lidí jej praktikuje i ve věku pětašedesát až čtyřiasedmdesát let. A víc než čtvrtina pokračuje dál. Většinou se jedná o páry, které dlouhodobě prožívají spokojený vztah. Sexualita ve vyšším věku rozhodně záleží na fyzické i psychické kondici.

Jak jsou na tom muži?
Sex je pro ně ještě důležitý, i když dávno není středem jejich vesmíru. O tělesných potížích souvisejících se sexualitou většinou odmítají mluvit, nicméně aktivní mohou být i ve stáří.

SEX SLAVNÝCH

Kim Catrall (53 let)

.
Autor: isifa.com

Hvězda seriálu Sex ve městě přiznává, že nejlepší sex zažívá v posledních deseti letech svého života. To znamená po čtyřicítce. A její recept na erotickou spokojenost? „Čím dříve se naučíte masturbovat, tím lepší váš sexuální život bude,“ doporučuje Kim.

Petra Janů (57 let)

544019:gallery:true:true

„Sex je skvělý v každém věku a po padesátce je naprosto perfektní,“ tvrdí zpěvačka, která přes třicet let žije s manželem Michalem Zelenkou.

Jitka Asterová (50 let)

.
Autor: Michal Protivanský

„Sex mám často – teoreticky v rádiu. V pořadu Sexy život. Stačí, že o něm pořád mluvím, nemusím ho i dělat,“ přiznává sexuální abstinenci herečka, která na muže neměla a nemá příliš štěstí.

Jack Nicholson (72 let)

.
Autor: profimedia.cz

Hollywoodský frajer se slabostí pro mladé ženy, neustálým zájmem o erotiku, netají. „Chci na plátně vidět mnohem více sexu ve středním věku. Ve skutečnosti ho lidé mají, tak proč to neukázat?“ Sám se chlubí svou zálibou v milování ve třech, kvůli které si musí vypomoci viagrou.

Autor: Františka Čížková, amp, Majka Vinická