Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Orgasmus přes internet. Nevinný doping či nevěra?

1. března 2010 | 14:20

Kybersex, počítačový nebo virtuální sex. To jsou různá pojmenování pro jednu činnost, která se pomalu a jistě stává z mocných fenoménů našeho století.

Při virtuálním sexu si dva nebo více lidí posílají přes počítačovou síť zprávy, které dokonale popisují jejich sexuální zážitky.Předstírají skutečný pohlavní
styk pomocí společného dopisování, jež navozuje nejvášnivější sexuální pocity a fantazie. Ale jsou tu i webové kamery - možnost mnohem konkrétnějšího poznání...

Rizika podnikání

Všechno jako vždy začne nevinným flirtováním. Anebo hledáním útěchy. Na internetu se najde plno uživatelů, kteří jsou na tom podobně. Ochotni pomoci. S velkou pravděpodobností mezi nimi bude větší procento nezralých, zakomplexovaných nebo jinak frustrovaných jedinců.

„Tato forma kontaktu ale umožňuje vyjádřit vnitřní pocity, touhy, což není v dnešním světě přetvářky tak snadné,“ vysvětluje gynekolog a sexuolog Zlatko Pastor. Ovšem pozor, pokud si na ni zvyknete, může se stát, že ztratíte zájem hledat reálný vztah. Se vším hezkým a bolestným, co k němu přirozeně náleží.

.
Autor: Shutterstock.com

Možnosti volby

Nabízí se s počítačem čistě spojená společná masturbace. On-line partneři se snaží dosáhnout uspokojení u sebe i u druhého. Komunikace probíhá přes chaty. K dispozici jsou jen slova. Hlavně záleží na představivosti.

Druhý způsob vyžaduje více odvahy a webovou kameru. Před ní dotyční tzv. stanou tváří v tvář. Komunikace je širší. Ve hře je odhalené tělo, mimika, hlas.

„Ve spojení s webovou kamerou je vše dotažené téměř k dokonalosti. Kamery dávají možnost ověřit si skutečnou podobu partnera, jeho pohlaví i věk,“ vysvětluje Pastor. Mimochodem za kybersex se dá považovat i výměna e-mailů nebo sms zpráv s čistě sexuálním obsahem.

Jde o nevěru?

Sexuolog Zlatko Pastor kybersex za nevěru nepovažuje: „Neosobní sex na internetu se nedá za ni označit, stejně tak prohlížení pornografie.“ S jeho názorem ale příliš neladí průzkumy, v nichž víc než polovina dotázaných považuje internetovou aféru za podvod v vztahu.

Odborníci současně upozorňují, že riziko přenesení virtuálních aférek do reálného života je víc než vysoké.

.
Autor: Shutterstock.com


Postup, jak zvládnout takovou situaci, je podobný jako u jiných milostných aférek. „Je to zásah do vztahu zvenčí. Narušení jeho hranic, intimity a důvěrnosti,“ vysvětluje psycholog Zbyšek Mohaupt. A zároveň radí: „Proto je důležitá otevřená komunikace o partnerových i našich potřebách, jejich naplňování ve vztahu.“

Místo výčitek psycholog doporučuje raději mlčet, místo obviňování hledat příčiny a místo manipulace sdělovat vlastní
pocity.

Pro a proti

Výhodou kybersexu je anonymita – pokud nezapojíte webovou kameru. Ta už jistou hrozbou je. Plusem je jistě i splnění sexuálních přání. Nehrozí pohlavní choroby. Fyzická rizika s promiskuitou spojená.

Nebezpečím je možná závislost, která stejně jako jiné chorobné vazby ohrožuje vztah, rodinu, práci. Také riziko deviantů, předstírání opačného pohlaví a jiné úchylky, jež mohou pomyslnou smyčku kolem krku řádně utáhnout.

Autor: Františka Čížková, Anna Dlouhá