Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jsem na zajíčky! A co je na tom špatného?

Ženy ve středním věku čím dál víc láká náruč mladých mužů
12. března 2009 | 15:13

Sotva jsme si zvykly na vrásčité, ale úspěšné a bohaté muže ověnčené mladými krasavicemi, už abychom si pomalu zvykaly i na to, že budeme stále častěji potkávat zralé ženy po boku svalnatých mladíků.

„To je ale fešák,“ překvapila mě nedávno kamarádka. Ne tím, že se jí líbí nějaký chlap, ale že je minimálně o deset let mladší než ona. Zeptala jsem se, jestli se nezbláznila, protože přece přitažlivější jsou starší muži, ale ona mě usadila. „To jsem si do svých pětatřiceti myslela taky, jenže starší muži už jsou usedlí a nudní břicháči s lahví piva v ruce.“ Šokovalo mě to...

Už abychom si pomalu zvykaly i na to, že budeme stále častěji potkávat zralé ženy po boku svalnatých mladíků.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Mladý a tak sexy
Odbila vám třicítka a začínají vás přitahovat zajíčci? Nečervenejte se! Je to přirozené. Muži zažívají svůj sexuální vrchol v osmnácti a my ženy ve třiceti. V tomto věku si mnohem víc užíváme sexuální hrátky, jsme zkušené a víme, co od toho můžeme očekávat. Často právě v období nejvyššího sexuálního apetitu jsou naši muži pracovně přetížení a sex klidně vymění za relaxaci u televize. A třicetiletá žena je přitažlivá pro muže všech věkových kategorií. „Musím se sice o svůj vzhled hodně starat, ale je úžasné, že po mně koukají mladší i starší muži. Pro zajíčky jsem atraktivně zralá, pro starší ještě mladá,“ říká šestatřicetiletá Kristýna. „Zvláštní je, že čím jsem starší, tím víc mě přitahují spíš mladší muži. Kromě toho, že mi to lichotí, jsou v posteli opravdu výkonní,“ přiznává stydlivě.

Padesátka je tu
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Platí to i naopak
Koloušci lákají zralé a zkušené ženy. To potvrdil i slovenský hraný dokument, ve kterém si pětapadesátiletá Tamara, která už měla dost mužů své generace, podala inzerát: „Zralá, mírně zvrhlá žena hledá chlapce od 18 do 26 let. Nemusíš mít svaly.“ Dostala neuvěřitelných 650 odpovědí! Přesně tolik mladíků se chtělo setkat a seznámit se ženou, která mohla být jejich matkou, možná i babičkou. Přestože měl inzerát jednoznačně erotický podtón, muži, se kterými se Tamara setkala, v ní nehledali jen zkušenou učitelku sexu. Někteří postrádali mateřskou náruč, jiní prostě jen toužili po spřízněné duši. Zajímá vás, jestli si mezi tolika mladíky vybrala svého stálého partnera? Ale vůbec ne, odvážná Tamara se nakonec zamilovala do muže, který víc odpovídá jejímu věku.

Co láká mladíky na zralých ženách

- Zralost. Ženy ve středním věku vědí, co od života chtějí a jak toho dosáhnout.

- Pocit bezpečí. Není vyloučeno, že mladíci hledají v náruči zralých žen víc mateřskou oporu než partnerskou lásku.

- Vášeň. Kombinace sexuální náruživosti a zkušenosti je velkým lákadlem.

- Peníze. Co si budeme namlouvat, boom bohatých a úspěšných žen a jejich mladíků je tak trochu projevem „zlatokopectví“.


Co láká ženy na zajíčcích

- Mládí. Mladší muži přinášejí do života určitou bezstarostnost, kterou ženy ve středním věku často potřebují.

- Sebevědomí. Máloco dodá ženě takovou injekci sebevědomí než pocit, že zajíček dal přednost jí před mladší ženou.

- Atraktivita. Vedle mladíka se můžeme cítit mnohem atraktivnější.

- Svěží vítr. Se zajíčkem jako bychom nabraly druhý dech.

Krásná a rozkvetlá
Bylo by zjednodušené říct, že ve vztahu mladšího muže a starší ženy jde jen o sex. Je to vztah jako každý jiný, plný nároků a přání, lásky i očekávání. Jen se právě možná nacházíte v trochu odlišné životní fázi. To je riziko, kterého se zvlášť ženy obávají, přesto nemůžou odolat. Moje sestřenice se za několik měsíců změnila k nepoznání. Zkrásněla, zhubla, její obličej se rozzářil a elánu měla na rozdávání. Důvod? Rozešla se svým mužem, který si jí několik posledních let téměř nevšímal, a našla si zajíčka. Přiznávala nám to sice poněkud ostýchavě, ale jedním dechem dodávala, že si je vědomá rizik, která takový vztah nese, ale že jí to stejně stojí za to. I kdyby to mělo být jen na pár týdnů.

Čeho se bát?
Před nástrahami vztahu starší ženy a mladšího muže varují i psychologové. „Čím jsme starší, tím se hůř přizpůsobujeme druhému, měníme své návyky a životní styl. To, co pro pětadvacetileté není problém, může být o deset let později, kdy je každý muž zvyklý žít určitým způsobem, velmi obtížné. Kromě toho se muž a žena můžou nacházet v jiných vývojových fázích života. Starší žena už třeba má svoje děti a netouží po dalších, mladší muž má pocit, že on by měl právě teď svoji rodinu založit a zplodit svoje děti. Největší záludnost v modelu vztahu starší žena – mladší muž ale spočívá v tom, že starší žena může nevědomky hrát vůči svému mladšímu partnerovi roli matky; často se to stává mladým mužům, kteří se nedokázali ani ve své dospělosti oddělit od té své a plynule přešli z jedné mateřské náruče do druhé,“ říká psychoterapeut Jakub Hučín.

Čtyřicítka na krku
Autor: Nivea

DRUHÁ ŠANCE

Příběh Jany (42) a Tomáše (30)

Vdaná jsem byla sedmnáct let, ale můj život mi připadal jako řehole. Nejdřív se nám rychle za sebou narodily dvě děti, o které jsem se starala. Můj muž se snažil vydělávat, ale protože peněz bylo pořád málo, začala jsem podnikat. Nebyla to žádná legrace a já se snad několik let nezastavila ani na pět minut. No a najednou jsem se cítila strašně stará, unavená a tak nějak opotřebená. S manželem jsme na sebe neměli čas a po tolika letech se vášeň vytratila ze života i z postele. Když jsem potkala o deset let mladšího Tomáše, překvapilo mě, že mě vůbec takový mladíček zajímá. Vždycky mě přitahovali spíš starší muži. Jenže jsem se do něj bláznivě zamilovala. Připadám si plná života a neskutečně si všeho užívám. Děti už máme velké a s mužem si žijeme tak trochu každý po svém, takže mi v lásce a vášni nic nebrání. Vím, že i kdyby to bylo jen na chvíli, stojí to za to. Chodíme do kina, jezdíme na bláznivé výlety a o tom, že si i v sexu znovu připadám přitažlivá, ani nemluvím. Narážky známých na můj věk mě sice netěší, ale co, já znovu zažívám radost ze života a štěstí.

Pohled psychologa:

S trochou nadsázky, by se dalo tvrdit, Jano, že Tomáš je tak trochu vaše „druhé já“, které v posledních sedmnácti letech spalo a najednou se probudilo k životu. Kino, výlety, sex... to všechno jsou prožitky, které přinášejí do života šťávu a chuť. Vy jste vlastně zapomněla, jak chutná život, protože se pro vás stal jen prací, kterou je potřeba udělat a ze které nemáte žádnou radost. Na jedné straně je to dobře, že zažíváte takovéhle probuzení a že vás život znovu těší, ale složitější to asi bude, jestli si kladete otázku, jak to s vámi a Tomášem bude dál. Vy už jste totiž někde trochu jinde než on – vaše děti jsou dospělé, Tomáš má budování rodiny ještě před sebou. Raději moc nečekejte, že by se z vašeho vztahu s ním mohl vyvinout pevný a stálý partnerský vztah, ale mohli byste být hodně dobří přátelé. A ještě jedna drobnost – zkuste objevit život a žít to, co je ve vás skryté, i bez Tomáše. Kdyby se náhodou stalo a váš vztah by nevydržel, nepřijdete o to hezké ze života.

Nyní jsem těhotná a moje pokožka je téměř vysušená.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

CHCI DÍTĚ

Příběh Honzy (31) a Ludmily (40)

Chci dítě
Neměl jsem v životě o partnerky nouzi, ale žádný vztah mi nevydržel déle než půl roku. Moje poslední partnerka byla o šest let mladší než já. Byla to hezká žena, ale vlastně pořádně nevěděla, co v životě chce, chyběly nám společné zájmy, a navíc jsme měli naprosto odlišný sexuální temperament. Mně se vždycky starší ženy líbily, proto mi ani nepřišlo divné, když jsem se zamiloval do Ludmily. Dokonce mi ani nevadilo, že má dvě děti. Je to samostatná a úspěšná žena, se kterou je mi fajn a vyhovujeme si po všech stránkách. Dokonce mi pomohla, když jsem byl v těžké situaci a přišel o práci. Teď už ale zase vydělávám. Mám jediný problém. Chtěl bych s ní dítě, ale ona už se na mateřství cítí stará.

Pohled psychologa:

Zdá se, Honzo, že každý z vás prožívá trochu jiné vývojové období – Ludmila už svoji mateřskou potřebu naplnila, neměl byste proto čekat, že by byla pro další mateřství nějak zvlášť nadšená. A kdyby se přece jen rozhodla znovu otěhotnět, mohlo by se stát, že dítě bude víc považovat za „vaše“ než za svoje. Píšete, že si vyhovujete po všech stránkách, znamená to, že si vyhovujete i v pohledu na život, na partnerský vztah, na vaše role v tomto vztahu, na rodinu? To jsou hodně zásadní otázky, které možná každý z vás vidí z trochu jiného úhlu – vy z úhlu třicátníka, který se těší na zakládání rodiny, Ludmila z úhlu zralé ženy, která chce možná po mateřství znovu objevovat a prožívat svůj vlastní život. Pohled každého z vás je pochopitelný a je v pořádku, ale dohromady moc nejde. Jedině pokud by někdo z vás udělal opravdu velký ústupek, ale není jasné, kdo z vás dvou by to měl být, oba máte stejně správný pohled, takže se budete muset spolu dohodnout.