Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zlato, pojď na to...

Pomozte svému muži být lepším milencem.
23. dubna 2009 | 12:45

Dokážete se spolu dohodnout na výchově dětí, jste schopní společně naplánovat dovolenou nebo si promluvit o rodinných financích, ale slova jako milování, sex, orgasmus, vášeň jsou pro vás tabu? Není divu, že vám to v posteli tak trochu skřípe.

„U nás doma se o tom taky nikdy nemluvilo. Nenapadlo mě, že můžu mluvit o svých pocitech nebo přáních, které se týkají sexu, a nakonec tak nějak tiše k tomu přistupuje můj muž,“ červená se čtyřicetiletá ekonomka Kamila. Její sexuální tabu začala rozbíjet až kamarádka Alice. „To nechápu, pro mne je to stejné, jako mluvit o čemkoli jiném. Samozřejmě nevykládám své erotické potřeby nebo touhy na potkání, ale kdo jiný než můj partner by je měl znát…,“ vášnivě vysvětluje spontánní Alice.

Nechci o tom mluvit
Samozřejmě i beze slov může proběhnout nádherný milostný zážitek. Zvlášť v zamilovaných počátcích je naše tělo v erotickém transu a slova jsou zbytečná. Ale už jsme velké holky, které vědí, že milování v dlouhodobém vztahu je dobrodružná cesta, na které se můžeme úplně ztratit nebo dojít na nádherná místa. Abychom s partnerem nezabloudili, musíme spolu prostě mluvit. „Tři roky jsem žila s mužem, který o milování nechtěl ani slyšet, ani mluvit. Náš milostný život se den ode dne zhoršoval. Byla jsem neuspokojená a ještě neuvěřitelně naštvaná. Tisíckrát jsem se snažila mu říct, co mě přitahuje, a co mi naopak nedělá dobře, ale vždycky mě utnul slovy: ,O tom se prostě nechci bavit!‛ Vydržela jsem to ještě pár měsíců a pak vztah ukončila, nikam by to nevedlo,“ vypráví Alice.

Špitejte mu do ouška
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Řekněte si o to
Chlap není jasnovidec, aby mu bylo jasné, co vás při milování baví, a co byste raději vynechala. Dokonce i váš miláček, kterému přece jde v sexu i o váš uspokojivý zážitek a snaží se, není vševědoucí. Pomozte mu a prostě si řekněte o to, co potřebujete. „Alice mě svou otevřeností inspirovala a já se konečně odvážila o milování začít mluvit. Samozřejmě jen po drobných krůčcích. Nejprve jsem během sexu řekla, jaký rytmus mi vyhovuje,“ vypráví Kamila. „Můj muž byl nejdřív překvapený, ale milování bylo hezčí než kdykoli jindy. Teď už jsme schopní si alespoň občas otevřeně promluvit,“ dodává.

Pomalu, ale jistě
Doteď jste byla zvyklá o „tom“ taktně mlčet, ale ráda byste to změnila? Určitě z vás ostych nespadne ze dne na den a z tiché stydlivky se rázem nestane vášnivá dračice. Změna může přicházet pomalu a jen drobnými krůčky. Hledejte chvíle, situace i slova, která jsou pro vás přijatelná. Pro některé ženy je schůdnější promluvit si až po aktu. Je to naprosto vhodná chvíle, protože po milování zažíváte pocit důvěry a muži jsou často uvolněnější a přístupnější ke komunikaci. Postupně tak můžete otvírat prostor pro vaše budoucí milostné souznění.

Kritika sex zabije
„Bože, to zas nestálo za nic!“ Touhle větou nejen, že nedospějete ke kýženému vrcholu, ale můžete jí partnera od milování dokonce odradit. Kritika jeho výkonu ani srovnání s jeho předchůdci do milostné konverzace opravdu nepatří. Stejně nesmyslné je zavalit ho vodopádem hlučných slov, které na muže fungují jako ledová sprcha. Snažte se mluvit tlumeně, važte slova, chvalte ho a zároveň si říkejte o to, co by se vám líbilo. Samozřejmě nesmíte zapomenout ani na jeho potřeby. „Nikdy dřív mě nenapadlo, že i on by rád v našem intimním životě něco změnil. Když jsem se odvázala a začala s manželem o sexu mluvit, překvapilo mě, když se uvolnil i on. Postupně jsme přestali dělat věci, které druhému nebyly úplně příjemné, a objevujeme úplně nový pocit z milování,“ popisuje Kamila.

Co do milostného slovníku nepatří
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Na to dnes nemám náladu!
Ideální je, když jste s partnerem na stejné vlně a v různých praktikách, polohách, intenzitě nebo způsobu milování se shodnete. Jenže ideály neexistují a ani vy, ani partner byste neměli přistupovat na cokoli, co je vám proti srsti. „Když se necítím na nějaký experiment nebo jsem prostě jen jinak naladěná, řeknu to. Párkrát jsem šla proti svému pocitu a udělala něco, co si přál partner, ale já ne, a nikdy to nebylo dobře. Já se pak cítila pod psa a můj partner nakonec také, prostě to za to nestojí,“ vypráví Alice. Hledání společné milostné řeči je nekonečný proces plný omylů i nádherných zážitků, ve kterém má mít prostor vaše „ano“ i „ne“. Ale i „ne“ se má říkat šetrně, bez stop opovržení nebo znechucení.

Co do milostného slovníku nepatří

- „Dělej, ať to mám za sebou.“ S takovým přístupem je lepší milování odložit na lepší chvíli.

- „To Karel byl neuvěřitelně pozorný...“ Srovnání s vašimi předchozími partnery je smrtící. Ostatně vám by se také nelíbilo, kdyby vás partner porovnával se svými „bejvalkami“.

- „Ty máš to břicho čím dál větší.“ Nikdo neslyší rád takovou kritiku, zejména v intimních chvílích.

- „No to zas byl výkon!“ Na ironické poznámky jsou muži obzvlášť hákliví.

- „Sakra, zapomněla jsem koupit chleba na svačinu.“ Tematicky nesmyslné věty prozrazují, že jste myšlenkami úplně někde jinde, a partnera rozpálí doběla.

Šeptejte mu do ouška

- „Milování s tebou je úžasné.“ Chválit, chválit, chválit. Platí to nejen u dětí, ale i u mužů. Takto povzbuzený partner se bude moct přetrhnout, aby byl co nejlepší milenec.

- „…jsi úžasný, jen prosím trochu (rychleji, pomaleji, něžněji, divočeji – cokoliv zrovna potřebujete).“ Na muže se prostě musí tak trochu šetrně.

- „Dnes si uděláme výjimečný večer. Povedu tě!“ Buďte iniciativní a klidně se dohodněte na večeru, který bude pod vaší taktovkou. Partner to ocení a ještě se dozví zase něco víc o vaší sexualitě.

- „Nevadí, i tak mi je s tebou hezky.“ Ne každé milování se povede a muži svoje selhání nesou velmi těžce. Aby to příště bylo lepší, je dobré je něžně a láskyplně povzbudit.

Autor: Majka Vinická, lena