Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

6 typů partnerských vztahů: Do jakého vztahu patříte vy?

  • 6 typů lásek
    18. dubna 2024 | 05:00

    Některé vztahy jsou blízké a intimní, jiné vzdálené a odměřené, a každý z nich zásadním způsobem ovlivňuje naši psychickou pohodu. Ať tak či onak, v každém případě se vyplatí, když má člověk přehled o typech partnerských vztahů, které mohou mezi mužem a ženou vzniknout.

    Protože jedině tak lze předejít nepříjemnostem, zklamání nebo velké bolesti.

  • Romantický vztah

    Romantický vztah
    Autor: istock.com

    Tento vztah doprovází silné emocionální pouto a vášeň. Partneři na sebe často myslí, dokážou se do sebe vzájemně vcítit a často se překvapovat a potěšit. S tímto vztahem má zkušenost většina lidí. Podle psychologa Roberta Sternberga se romantický vztah skládá ze tří složek – vášně, intimity a závazku. Nutno dodat, že romantické vztahy se v průběhu času mění. Na začátku vztahu, v období zamilovanosti, mozek uvolňuje specifické neurotransmitery jako dopamin, oxytocin a serotonin. Díky těmto chemickým látkám člověk cítí silný příval euforie, který bohužel netrvá věčně, a tak tyto pocity postupem času slábnou. Na druhou stranu ale romantický vztah dozrává a partneři rozvíjejí hlubší emocionální soudržnost.

    VIDEO: Nejslavnější hollywoodské páry: Brad a Jennifer vs. Brad a Angelina

    Video se připravuje ...
    Nejslavnější hollywoodské páry: Brad a Jennifer vs. Brad a Angelina • VIDEO: Videohub

  • Spoluzávislý vztah

    Spoluzávislý vztah
    Autor: istock.com

    Nevyvážený, dysfunkční typ vztahu, ve kterém je partner emocionálně, fyzicky nebo psychicky závislý na druhé osobě. Často se stará více o to, jak by se měl ten druhý chovat a co by měl dělat, než o sebe samotného. Spoluzávislý typ vztahu má několik podob. Někdy můžete mít pocit, že partnera musíte kvůli každému činu žádat o povolení, jindy se vyhýbáte případným konfliktům, neboť se partnera bojíte. Ať tak či onak, spoluzávislé vztahy nevěstí nic dobrého. Pokud tedy zjistíte, že v takovém vztahu žijete, raději z něho co nejdříve odejděte, protože takhle určitě nevypadá zdravá láska.

    VIDEO: Konflikt do života patří, zdravá asertivita je říct věci tak, jak bychom je zvládli slyšet od druhého, říká koučka:

    Video se připravuje ...
    Konflikt do života patří, zdravá asertivita je říct věci tak, jak bychom je zvládli slyšet od druhého, říká koučka

  • Platonický vztah

    Platonický vztah
    Autor: istock.com

    Platonická láska je podle moderní definice láska bez sexuálních prvků. Panuje v ní silný citový vztah, ve kterém ale ani jeden z partnerů netouží po sexuálním styku. Takže pokud máte ve svém okolí někoho, koho máte bezmezně rád/a, a přesto mezi vámi nikdy nedošlo k fyzickému styku ani políbení, je velmi pravděpodobné, že s tímto člověkem prožíváte platonický vztah. „Platonické vztahy jsou ty, které zahrnují blízkost a přátelství bez sexu. Někdy se platonické vztahy mohou v průběhu času změnit a přejít do romantického nebo sexuálního vztahu,“ říká učitelka psychologie Kendra Cherry. Výzkum zveřejněný v Monitor on Psychology dokonce uvádí, že platonické vztahy mají pozitivní vliv na naše zdraví. Podle výzkumníků totiž snižují riziko deprese a úzkosti, zároveň podporují imunitní systém. Věděli jste, že… symbolem platonické lásky jsou Dante a Beatrice?

    VIDEO: Páry, které se daly dohromady během natáčení:

    Video se připravuje ...
    Páry, které se daly dohromady během natáčení • VIDEO: Videohub

  • Toxický vztah

    Toxický vztah
    Autor: istock.com

    Toxický vztah s sebou nese velkou dávku negativních emocí, konfliktů a destruktivních vzorců chování, jako je manipulace, ponižování, soupeření, kontrola a žárlivost. Negativní chvíle převažují nad těmi pozitivními, vztah jako by vám vysával energii, vedle partnera se nedokážete plně uvolnit. Nutno dodat, že toxické chování nemusí vznikat záměrně. V některých případech je způsobeno špatnými komunikačními návyky nebo „odkoukaným“ chováním od rodičů. Přesto platí, že toxické vztahy jsou stresující a škodlivé, což se dříve nebo později může projevit na zdravotním stavu. Navíc pocit izolace a nepochopení vede k osamělosti.

  • Otevřený vztah

    Otevřený vztah
    Autor: istock.com

    V otevřeném vztahu oba partneři souhlasí se sexuálními vztahy s jinými lidmi – tedy s třetí osobou. Ty se mohou odehrávat v jakémkoli typu romantického vztahu, ať už jde o příležitostný vztah, nebo manželství. Partneři se spolu mohou dohodnout i na společném soužití, ale po sexuální stránce jsou oba volní.

  • Příležitostný vztah

    Příležitostný vztah
    Autor: istock.com

    Podle odborníků na sebe může příležitostný vztah vzít podobu kamarádství s výhodami, nezávazného sexu na jednu noc nebo dlouhodobého nezávazného sexu. V každém případě platí, že příležitostné vztahy jsou zvláště oblíbené mezi mladými dospělými. Pokud do příležitostného vztahu vstupují lidé se stejným očekáváním, pak může tento typ vztahu vykazovat hned několik pozitiv. Příležitostný vztah dokáže uspokojit mnoho potřeb, zároveň k druhé osobě nevykazuje žádný závazek.

Autor: Monika Vráblíková
Klíčová slova:  vztah, láska, sex, Robert Sternberg
Diskuse ke článku
.