Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Může menstruace přilákat žraloka? Největší mýty o koupání během periody

  • 3. srpna 2023 | 06:00

    Menstruace není konec světa a neznamená to, že na týden přerušíte běh svého života a budete se najednou omezovat a odříkat si věci a činnosti, které vůbec nemusíte. Dnes si už přece můžeme vybrat z nepřeberného množství menstruačních pomůcek, díky nimž můžeme užívat radosti života a užívat léto, jako každý jiný den v měsíci.

    Samozřejmě stejně jako sex během menstruace, ani koupání nemusí být někomu příjemné a v tom případě je jasné, že se k tomu vůbec nebudete nutit. Vždyť by to mělo jen opačný efekt. V letních vedrech nebo na dovolených nás ovšem naše dny mohou navštívit a naordinovat si zákaz koupání je přeci hloupost. Je ale fakt, že tuto aktivitu opřádá spousta fám a mýtů. Pojďme si na ně posvítit.

  • Jak to funguje

    Při menstruaci je sice děložní čípek více otevřený než mimo menstruaci, rozhodně si to ale nepředstavujte tak, že jím proudí voda dovnitř do dělohy. To prostě fyzikálně není možné. Pokud máte obavy z podráždění či infekce děložního čípku, pak jediná vhodná ochrana je menstruační kalíšek, který vodu k čípku nepustí. Tampony vhodnou variantou nejsou, protože se nasáknou vodou, ve které se koupete, a naopak mohou vznik zdravotních potíží podpořit.

    VIDEO: Reflex Podcast: Anna Marešová - designérka menstruačního kalíšku Whoop de doo

    Video se připravuje ...
    Reflex Podcast: Anna Marešová - designérka menstruačního kalíšku Whoop de doo • VIDEO: Reflex.cz

  • Nejčastější fáma

    „Nejčastějším mýtem je asi to, že během menstruace bychom se neměly koupat, abychom nedostaly infekci. Vězte tedy, že koupat se a plavat můžete i během menstruace. Pravda, nedoporučovala bych koupání v bahnitém kvetoucím rybníku, ale do moře či bazénu klidně. Nicméně to platí pro koupání obecně, ať máte menstruaci nebo ne. Chlór používaný na dezinfekci bazénů stejně jako sediment v moři může podráždit vaši pochvu i stydké pysky. Proto je lepší se po koupání vždy osprchovat a samozřejmě také se převléci do suchých plavek. Vlhko je nejčastějším původcem potížím,“ říká Ilona Bittnerová, zakladatelka specializovaného e-shopu s menstruačními pomůckami Maluna.cz.

    VIDEO: Menstruační bolesti a PMS, jak se projevují a co proti nim platí?

    Video se připravuje ...
    Menstruační bolesti a PMS, jak se projevují a co proti nim platí? • VIDEO: Videohub

  • Když krev proteče, všichni si toho všimnou

    Menstruace je naprosto přirozený proces, nejedná se o nic infekčního, toxického ani o biohazard. Pokud jste ve velké mase vody a vaše menstruace přijde neplánovaně, velmi pravděpodobně se rozptýlí do vody tak, že to nebude ani viditelné. Abyste si to mohla lépe představit. Olympijský bazén má objem kolem 2,5 mil. litrů vody, zatímco průměrná ztráta krve během celé menstruace je 80 ml. A nebojte se, chlór přidávaný do vody v bazénech plavce chrání před vším, co by se mohlo dostat do vody, tedy i moč, pot či fekální částečky.

    VIDEO: Nejsi v tom sama: Lucie Vonchitzki - Muži by se měli naučit říkat menstruace a přestat se bát ženské síly

    Video se připravuje ...
    Nejsi v tom sama: Lucie Vonchitzki - Muži by se měli naučit říkat menstruace a přestat se bát ženské síly • VIDEO: Videohub

  • Ve vodě se menstruace zastaví

    „V tomto případě to není tak úplně pravda. Menstruace se ve vodě nezastaví, stále dochází k odlučování sliznice i krvácení. Ale tlak vody působí tak, že menstruační krev ve vodě nevytéká nebo vytéká minimálně. Nejedná se o žádné kouzlo, ale o fyziku, tedy vztlak vody. Avšak až budete lézt z vody, gravitace zase převáží nad vztlakovou silou a krev začne vytékat. Není tedy dobrý nápad jít do vody bez menstruační pomůcky, mohla by se snadno stát nehoda,“ doporučuje Ilona Bittnerová.

    VIDEO: Už budu! Orální sex během menstruace? Jde to!

    Video se připravuje ...
    Už budu! Orální sex během menstruace? Jde to! • VIDEO: pdc, ub, Marek, Chebotareva

  • Sežere mě žralok

    Žraločí smysly jsou sice mocné tak, že ucítí krev, pot, moč či jiné tělesné tekutiny na stovky metrů, nicméně jak už bylo řečeno výše, ve vodě krvácíte minimálně. Žraloci navíc nepreferují lidské maso, takže riziko sežrání žralokem se vaší menstruací nijak nezvyšuje. Navíc útoky žraloků se dle pravidelného ročního souhrnu International Shark Attack File dějí z 80 % procent mužům a jen z 20 % ženám. Je to dáno historicky tím, že muži se vždy víc věnovali aktivitám, jako je surfování, potápění, rybaření, dálkové plavání apod. Každopádně pohledem statistik doposud neexistují žádné důkazy pro to, že by menstruace byla faktorem při útoků žraloků.

Diskuse ke článku
.