Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mámy, zpozorněte: Tohle nikdy neříkejte své dceři!

Tohle nikdy neříkejte své dceři!
26. října 2022 | 06:00

Jsou citlivé a pak vysloveně nebezpečné věty, které by máma směrem ke své vlastní – malé či velké – dceři nikdy neměla vypustit. Můžou se totiž v hlavince nebezpečně zaseknout.

A ve finále zásadně podkopat sebevědomí dospívající dceři, ale i té, která třeba už žije ve svém – po tom snad žádná milující máma netouží. Na co tedy vysloveně bacha?

Jen pravdivé pochvaly

Než se podíváme na nejzáludnější věty, chvilku se zastavte u sebe. O tom, jaká dcera jednou bude, jak si bude sama sebe cenit a jak se sebou bude vnitřně i navenek spokojená, rozhoduje totiž i váš přístup k sobě samotné. Jestli se věčně nakrucujete před zrcadlem a nešťastně komentujete špíčky, tu a tam vzdycháte nad kvalitou pleti, a ještě u toho poznamenáte, že se to ve vaší rodině dědí po generace, jak myslíte, že vaše malá kopie bude nahlížet jednou na sebe? I když si tedy dáte pozor, abyste negativním komentářem něco nepokazila, vězte, že ani přehnané chválení není zrovna vhodné. Dcera vycítí, že to nemyslíte upřímně, a hlavně si z toho může vzít, že rozhodně za všech okolností musí být právě jen takováhle, respektive že musí mít takové vlastnosti, za které ji chválíte.

O tom, jak nadměrná kritika matek může zcela zničit život dcer, se dozvíte ve videu:

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: Matky milují i ničí • VIDEO: Videohub

Mlčeti zlato

Slovo má velkou sílu, dokáže zranit, rozesmutnit, rozhodit. Tak pečlivě važte veškerá slovní spojení, která se vám honí hlavou. Osobně se mi líbí rčení: Když nemůžeš říct nic hezkého, radši mlč! Samozřejmě je někdy nevyhnutelné dítko dceru na něco upozornit, protože třeba cítíte, že by se z toho mohl vyklubat v blízké i vzdálenější budoucnosti problém, ale na všechno se dá jít citlivě. Vykašlete se na všechna ta: "Nelíbí se mi, jak…" "Nemůžeš dělat…" A pokuste se to chytit za rozumnější konec: "Možná by nebylo od věci…" "Nechceš zkusit tohle, kamarádky dcera je z toho nadšená?"

Které věty jsou tedy tolik zraňující?

1) Necpi se tolik

Budeš tlustá a žádného kluka si nenajdeš! Dcera si tuhle rádoby vtipnou poznámku v hlavě přeloží mnohdy jen jedním způsobem – aha, každé kilo navíc je problém v navazování partnerských vztahů. Budu chtěná, jen když budu hubená, měla bych pro to udělat všechno.

2) Nic pořádného z tebe nebude

To přece nemůžete nikdy vědět! Tahle hloupá poznámka dokáže vmžiku zabít sny a představy ve vaší nevinné pokrevní ratolesti, což je ohromná škoda. Jak se teď má i nadále snažit, jak má o něco dalšího usilovat, když z vašich slov cítí marnost?

3) Za tohle tě přece nemůžu mít ráda

Děsivý obrat, který žádné „mládě“ nechce slyšet. Láska by měla být bezpodmínečná, věčná a neměly by ji ovlivňovat třeba nějaké neuvážené kroky nebo omyly. Vy přece taky chybujete a až zkušenosti vás naučily. Nikdy nepoužívejte takhle tvrdá slova.

4) Na to nemáš

O tom se přece musí dcera přesvědčit sama, musí si osahat hranice svých možností. I náročnou situací je nutné si projít. Maximálně můžete poznamenat něco o složitosti a říct, že jí budete oporou.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Kateřina Pokorná