Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mazlení není nikdy dost: K čemu je dobré a co nám říkají některé doteky?

Mazlení má mnoho podob. Rozpoznáte je od sebe?
2. května 2022 | 06:00

Při milování, po hádce nebo jen tak při společné intimní chvilce – dotek pomůže tam, kde slova nestačí. Dokonale jím vyjádříte pocity a posílíte vzájemné pouto.

„Vždy jsem byla hodně citově založená, a když se do někoho zamiluji, chtěla bych se s ním objímat pořád a všude. A pokud spolu zrovna nejsme, alespoň si představuji, jak se mazlíme. Většina partnerů s tím žádný problém neměla, ale naposledy jsem chodila se sportovcem, který byl citově chladnější. Dost mě to trápilo, protože mi vzájemné doteky chyběly. Po sexu jsem se k němu chtěla ještě přitulit, ale místo toho, aby mě třeba hladil nebo líbal, tak mě pokaždé od sebe odtrhl. Prý mu stačilo, když po tom vedle sebe jenom ležíme. Na veřejnosti mě zase sotva držel za ruku a polibky před přáteli bral jako něco naprosto nevhodného. Vztah jsem ukončila citově vyprahlá,“ popisuje svou zkušenost čtenářka Tereza.

Sbližuje a prohlubuje vztah

Doteky hrají v partnerských vztazích důležitou roli a mohou mít mnoho různých podob. „Fyzický dotek od blízkého člověka může přinášet úlevu od stresu, napětí, podporuje propojení mezi partnery a přispívá k rozvíjení intimní stránky vztahu. Podle studií bývají páry, které se navzájem více dotýkají, šťastnější. A zároveň, čím spokojenější spolu partneři jsou, tím větší efekt na ně vzájemný fyzický dotek má – odborná studie publikovaná v roce 2017 v Physiology & Behavior například uvádí, že u osob, které v rámci studie od svých protějšků přijímaly dotek, konkrétně hlazení předloktí, docházelo ke snižování srdeční frekvence. Jinými slovy to pro ně bylo uklidňující. Navíc, čím větší spokojenost s protějšky uváděli, tím příjemnější pro ně dotek byl a tím více je uklidňoval,“ říká psycholožka Mgr. Zdeňka Pospíšilová, která se zabývá poradenstvím a terapií v oblasti intimity.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová