Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jak nebýt otrokem rodiny? Tohle všechno si musíte hlídat!

20. září 2021 | 06:00

Pečovat o své blízké je určitě důležité a pro nás ženy i přirozené. Když se to ale přežene, tak se to nakonec může obrátit proti vám.

Ráno vstáváte už za kokrhání, jen abyste obstarala manžela, děti a včas je dopravila do školy. Během polední pauzy nakoupíte jídlo pro celou rodinu a spokojíte se jen s rohlíkem se salámem. Na víc už totiž nezbývá čas. Domů sice dorazíte ztrhaná, zato už chystáte na plotně večeři, aby náhodou nikdo nehladověl. A když už konečně doděláte s dětmi všechny úkoly a obstaráte potřeby všech, padáte vyčerpaně do postele a usnete, ani nevíte jak. Druhý den pak začíná všechno nanovo. Poznáváte se v tom? Tak byste měla zatáhnout rychle za brzdu.

Nemusíte zvládnout vše sama

V prvních měsících naše děti potřebují maximální péči, protože se samy o sebe ještě nepostarají. V tomhle období je proto naprosto běžné, že mávnete rukou nad umaštěnými vlasy nebo oslintaným tričkem. Jakmile ale děti rostou, tak byste jim měla pomalu dávat čím dál víc prostoru, aby se učily samostatnosti. To znamená, že jim nebudete neustále poskytovat full servis. V opačném případě vám můžou zůstat na krku i v dospělosti nebo, ještě hůř, budou stejnou péči požadovat po své partnerce nebo partnerovi. Ano, děti jsou pro nás vším, ale neberte to doslovně. Nastavte nová pravidla. Teplou večeři připravte jen párkrát do týdne, jednou nakoupíte vy, pak manžel a domácí práce spravedlivě rozdělte mezi všechny. Nemusíte nést všechnu tíhu jenom na svých bedrech.

 

Video se připravuje ...
Jana Plodková pro Moji Psychologii • VIDEO: Videohub

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová