Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chcete kvalitní vztah? 6 věcí, na kterých byste měla vždy trvat

  • 6. prosince 2020 | 06:00

    Chceme být šťastné. V práci, v kruhu rodiny a obzvlášť v partnerském vztahu. Můžeme tomu pomoct dodržováním několika jednoduchých zásad. Měly bychom ale také trvat na tom, aby pravidla respektoval i náš protějšek.

    Každá máme svou hlavu, své nálady, své priority. A každé z nás občas docházejí síly i chuť se handrkovat. Není to nutné, když od samého začátku vztahu budeme trvat na věcech, které jsou pro spokojené soužití klíčové. A mějte na paměti i to, že i když jste hned na startu nenastavila pravidla, nikdy není pozdě začít.

  • Musíme mít svobodu

    vztah
    Autor: istock.cz

    My nejsme majetkem partnera a on není majetkem naším. V důležitých věcech je hezké a potřebné sdílet, radit se a třeba se i přít, myslete ale na to, že se to nerovná absolutní kontrole každé minuty života toho druhého. To je jen cesta do pekel. Kdo se moc ptá, moc se dozví.

  • Musíme spolu mluvit

    vztah
    Autor: istock.cz

    Potlačované a pod koberec zametávané problémy možná zmizí, ale jen na chvilku. Dřív nebo později se objeví, ale pokud nebudeme o potížích mluvit, smetou nás nakonec silou tsunami. Nemusíme se pitvat v každé prkotině, ale rozhodně bychom měly říct, když se nám něco nelíbí a když se cítíme špatně. Jedině tak dáme tomu druhému šanci, aby s tím něco udělal, protože čekat od něj, že umí číst myšlenky, to vážně nemůžeme.

  • Musíme být velkorysé

    vztah
    Autor: istock.cz

    To, že se jeden z nás špatně vyspal a je na toho druhého protivný, je docela normální a přirozené. Nikdo z nás není pořád vyladěný a netančí životem s písní na rtech. Takže když ten druhý není zrovna usměvavý, neotloukejte mu to o hlavu a nedělejte scény. Možná budete brzy ráda, když i vaše špatné rozpoložení nebude nikdo rozmazávat.

  • Musíme si uvědomit, že když nejde o život, nejde o nic

    vztah
    Autor: istock.cz

    Možná vás v životě už potkala nějaká velká bolest. Pokud ne, buďte ráda. A pokud ano, asi už víte, že nejdůležitější opravdu je, abychom byli zdraví. Všechno ostatní se dá ovlivňovat, řešit, přežít. Takže nedělejte z komára velblouda a netrapte se maličkostmi. Není umyté nádobí? Dobře, naštve to, ale ruku na srdce – slunce kvůli tomu nepřestane vycházet, že ano?

  • Musíme být trpělivé

    vztah
    Autor: istock.cz

    Ono prostě nejde všechno vyřešit hned. A dokonce většinou ani není dobré lámat závažné věci přes koleno. I když jste naštvaná a všechno nasvědčuje tomu, že nejspíš explodujete, zkuste zhluboka dýchat. Všechno má svůj čas, a speciálně to platí o hledání řešení. Najdete ho. Naučte se být trpělivá a všechno si raději trochu promyslete, než se pustíte do spílání a konfrontací. Znáte to – trpělivost růže přináší…

  • Musíme o vztah pečovat

    vztah
    Autor: istock.cz

    Pravidlo, které platí pro každý vztah, a partnerský vztah není výjimkou. Když dáte na první místo ve svém životě práci a zároveň chcete mít fungující partnerství, bude nejspíš nejlepší se s někým poradit, jak tyto dvě veličiny skloubit. Jinak se vám může začít pod rukama drolit obojí – soukromí i kariéra. Pokud si přejete mít kvalitní vztah, musíte pro to něco udělat.

Autor: Hana Vítková, red
Klíčová slova:  jak být šťastná, komunikace, láska, vztah
Diskuse ke článku
.