Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Miloš Kopecký: Na ženách oceňoval pevná stehna a za svůj život jich vystřídal stovky!

21. srpna 2019 | 06:00

Zítra by mu bylo sedmadevadesát let. Herec s nesmírným charizmatem a fluidem, jehož proslavily takové role jako padouch Horác ve filmu Limonádový Joe, hrabě von Kratzmar ve snímku Adéla ještě nevečeřela a především postava oblíbeného doktora Štrosmajera. Vynikající komik, ale také představitel charakterních rolí. A taky muž, který celý život bojoval s vážnou psychickou nemocí, o níž se spousta jeho přátel dozvěděla až po jeho smrti.

Narodil se 22. srpna 1922 v Praze, jeho otec byl kožešník a matka byla kloboučnice. Maminka byla Židovka, bohužel zemřela v koncentračním táboře v Osvětimi. Tehdy se u něj poprvé objevily deprese – když zjistil, že maminka se nikdy nevrátí. Vyčítal otci, že se ještě před válkou s matkou rozvedl, jako vdaná by podle něj měla větší šance na přežití. Otec se rozvedl, aby mu nacisté nezavřeli kožešnictví. Obchod sice „zachránil“, svou ženu už nikoli. Kopecký začal studovat gymnázium, ale studia nedokončil a odmítl pokračovat v rodinném kožešnictví. Raději začal jezdit s divadlem.

Když skončila válka, začal hrát v divadle Větrník, později vystřídal několik divadelních scén, až skončil v roce 1965 v Divadle na Vinohradech. Časté střídání divadelních scén v jednom rozhovoru vysvětlil tím, že neustále prahl po změně. Hraní sice miloval, ale byl taky velký trémista, takže každé představení ho stálo hodně nervů. Vedle herectví však taky miloval ženy a za svůj život jich vystřídal skutečně stovky.

Svůdník se stovkami milenek

Ženy prý považoval za slunce, které je k životu potřeba. V knize Herecké balady a romance prozradil autorce Blance Kovaříkové, že přestože měl spousty lásek, věří, že láska může vydržet i celý život. Jen nabývá různých forem, kdy se z erotické fáze mění v přátelství. „To je ideální proměna, která se však bohužel vždycky nepodaří,“ řekl Kopecký. Líbila se mu Brigitte Bardot, Sophii Loren "nemusel". Jinak oslnivé krásky nebyly jeho šálek kávy a na ženských oceňoval především pevná stehna.

Jeho první ženou byla herečka Stella Zázvorková, s níž měl dceru Janu Kateřinu, ta však v patnácti letech spáchala sebevraždu. To byla další rána, která v herci spustila maniodepresivní poruchu. Druhou manželkou byla Kateřina Soukupová, s ní vydržel rok. Třetí manželkou byla tanečnice Jana Lichtenbergerová, ale ani tenhle svazek nevydržel. Poslední, čtvrtá žena byla taky tanečnice, kterou poznal v pozdním věku. Považoval ji za úžasnou ženu, která byla tolerantní, nežárlila a měla svobodného ducha. Možná i proto s ním vydržela. Porodila dceru Barboru, ale ta později svého otce raději zapírala a už jako středoškolačka se provdala, aby nemusela nosit příjmení Kopecká. I u ní se v dospělosti projevily deprese.

Těžké deprese ho provázely celý život

Poslední manželka mu stála věrně po boku i ve chvílích, kdy bojoval s těžkými depresivními stavy. Jak říkala, nemoc spustily i obyčejné maličkosti, třeba drobné neshody a puberta jejich dcery. Když mu bylo nejhůř, ani nevstával z postele a ležel celé dny. Mnohokrát prohlašoval, že deprese jsou stokrát horší než zlomenina nebo popáleniny. Uvažoval i o sebevraždě, ale na to nenašel dost odvahy. Aby toho nebylo málo, koncem roku 1989 se dozvěděl, že má rakovinu žaludku. S nemocí bojoval statečně ještě několik let, začátkem roku 1996 se jeho stav zhoršil a zemřel 16. února 1996. Jeho čtvrtá žena Jana ho přežila o dvaadvacet let, zemřela před měsícem ve věku osmdesáti let.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Jaké byly jejich osudy? Další příběhy hereček a herců najdete na webu Blesk pro ženy ZDE

Autor: aši