Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jste na dně? Známe čtyři vědecky podložené způsoby, jak se z toho dostat

  • ....
    22. června 2016 | 06:00

    Cítíte se mizerně? Nemůžete se zbavit pocitů viny, smutku, studu, máte starosti nebo se nemůžete zbavit strachu? Máte pocit, že váš mozek je zcela v zajetí těchto pocitů a není šance na změnu? Máme pro vás dobrou zprávu: změnu máte ve svých rukou. Podle studií neurovědců stačí aktivovat ta správná centra v mozku a budete se cítit lépe. Jak postupovat?

  • Uvědomte si věci, za které můžete být vděčná

    Sebevědomí lidé to mají v životě snazší, shodují se vědci.
    Autor: Shutterstock
    Najděte ve svém životě něco, čeho si vážíte a za co můžete být vděční. Proč je to tak důležité? Alex Kobr, neurovědec z Kalifornské univerzity v Los Angeles, popisuje ve své knize The Upward Spiral, jak přesně celý proces v mozku probíhá. Zkuste si vybavit velké věci i maličkosti, včetně toho, co považujete za každodenní samozřejmost – jako to, že je nám teplo a máme co jíst. Pocit vděku vám nejen umožní vidět život z lepší stránky, ale zároveň i aktivuje v mozku důležitá centra, která mají dále vliv na váš lepší spánek, celkovou vyrovnanost, a také snižuje hladinu stresu. Zkuste začít každý večer – napište si do diáře tři věci, za které jste vděčná. Později můžete svůj vděk vyjádřit i nahlas přímo, třeba rodině i přátelům. Vydržte pár dní a uvidíte, že se něco malého změní.
  • Dejte svým emocím přesné jméno

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Cítíte se bídně, ale ještě jste si přesně neřekla proč? Udělejte to. Trápí vás, že jste nebyla dostatečně asertivní? Nebo to, že jste slíbila něco, co jste neudělala? Neměla jste sílu odmítnout nebo jste dala přednost něčemu jinému? Věnujte se na chvilku analýze a definujte si přesně, co se stalo. Má to dva důvody: za prvé zabráníte tomu, že váš mozek bude tyto emoce nějak zveličovat nebo je považovat za "větší průšvih". A za druhé: sebeuvědomění vám lépe pomůže se se situací vyrovnat.
  • Neodkládejte rozhodnutí

    Méně tuku v pase - lepší paměť!
    Autor: Shutterstock.com
    Jaký pocit máte ve chvíli, kdy uděláte rozhodnutí? Oddychnete si. A přesně to potřebují také váš mozek a procesy v něm. Pokud váháte, pokud rozhodnutí odkládáte, mozek je stále v činnosti, a vás tak trápí nervozita a úzkost. Řekněte si upřímně: je potřeba o této konkrétní otázce ještě přemýšlet? Zkuste si prostě odpovědět a pak myslete už na konkrétní věci: co uděláte a jak budete postupovat. Není nic úlevnějšího.
  • Dotýkejte se lidí

    Jednoduché objetí vám zlepší náladu na celý den.
    Autor: Shutterstock.com
    Existují stovky studií, které jasně mocnou sílu lidského doteku dokládají. I takto můžete ostatním dávat najevo svou přátelskost, lásku, empatii, vděk – a to samé budete cítit od nich. Při dotecích se uvolňuje hormon oxytocin, který ve vás aktivuje řadu pozitivních pocitů, například pocity klidu, bezpečí nebo důvěry. Má vliv i na zvýšení imunity. Začněte pochopitelně v rodině, později ale třeba přijdete na to, jak tento zvyk rozšířit i mezi přátele nebo kolegy. Podle odborníků se pozitivní vliv dotýkání může projevit do měsíce. Pokud chcete, podpořte ho tím, že si dojdete na masáž. I tento druh dotyku funguje.

    Chcete vědět, kterých 6 věcí by žena měla alespoň jednou v životě vyzkoušet sama?

Autor: is
Diskuse ke článku
.